Srpski proizvodi jeftiniji u zemljama u okruženju

D. MARINKOVIĆ

02. 09. 2013. u 21:30

Proizvodi poreklom iz Srbije često su povoljniji u Crnoj Gori, Makedoniji ili Bosni i Hercegovini, nego u ovdašnjim radnjama. Tamo ne mogu da diktiraju cene i gubitke prebacuju na leđa domaćeg kupca

VOĆNI sokovi, kremovi, kafa, začini, pileće meso i pojedini konditori - samo su neki od proizvoda poreklom iz Srbije, koji su jeftiniji u Crnoj Gori, Makedoniji ili Bosni i Hercegovini, nego u ovdašnjim radnjama. Niže cene na tim tržištima proizvođači pravdaju borbom sa konkurencijom i kursnim razlikama, dok stručnjaci ističu da “tamo ne mogu da diktiraju cene kao ovde i svoje gubitke sa stranih tržišta prebacuju na leđa ovdašnjih potrošača”!

To za nas nije tajna, već godinama se priča da su proizvodi iz Srbije često na istom cenovnom nivou ili jeftiniji u zemljama okruženja, iako su optetrećeni raznim taksama i troškovima prevoza. Za naše građane, koji su letovali na Crnogorskom primorju porazno zvuči podatak da su pojedini srpski proizvodi jeftiniji u tamošnjim marketima.

Tako, na primer, “eurokrem” u pakovanju od 900 grama u Petrovcu košta 2,9 evra, dok je kod nas u hipermarketima cena 460, a u supermarketima gotovo 600 dinara! Pakovanje kafe od 200 grama u prodavnicama u Ohridu može da se pazari i po 1,3 evra, dok je kod nas cena gotovo duplo veća. Voćni sok u Herceg Novom staje oko jedan evro, dok u našoj zemlji isti takav proizvod valja platiti i 30 odsto više.

Za naše građane velika je enigma, i pitaju se kako je to moguće kada logika govori da za to nema računice. Da bi roba dospela na tamošnje rafove, za nju treba platiti troškove transporta i skladištenja, zatim kontrole raznih inspekcija, a u cenu treba da se ugrade i prometnici... I kada se svi izdaci stave na papir, cene nekih srpskih proizvoda u tim zemljama niže su nego kod nas.

KONKURENTNI SA HLEBOM OSNOVNE namirnice u Srbiji, kao što su hleb, dnevno mleko i sveže meso cenovno su među najpovoljnijim u regionu. Ali, uprkos nižim cenama, na dnu smo prema prosečnim primanjima. Zbog toga za kupovinu osnovnih prehrambenih proizvoda stanovnici Srbije izdvajaju više od 40 odsto mesečnih primanja. Istovremeno, našim susedima Hrvatima mesečno je potrebno trećina plate, odnosno oko 30 odsto zarade, a Slovencima nešto ispod četvrtine. Ali, dok prosečan Slovenac mesečno zaradi oko 970 evra, prosek srpske plate je čak upola manji i iznosi nešto iznad 430 evra. Posle Slovenaca, na listi najviših plata u regionu slede Hrvati sa 735 evra, zatim Crnogorci sa prosekom od 480, a Bosanci zarađuju oko 410 evra.

- Cene moraju da se prilagode tržištu, ne samo kupovnoj moći, nego i konkurenciji - kaže za “Novosti” Danilo Šuković, ekonomista. - Jedan od faktora za takve cene u okruženju svakako je i precenjen kurs, a naši proizvođači samo se prilagođavaju tržištu. Ne treba im ništa zameriti, sve je stvar države, stvar sistema, uređenog tržišta. Treba da stvorimo ambijent, odnosno uslove za zdravu konkurenciju, tako da oni ne mogu da prodaju robu izvan onoga što nudi slobodno tržište.

u Srbiji se, međutim, kaže Šuković, godinama najavljuje dolazak inostranih trgovinskih lanaca, koji bi sa sobom doneli i niže cene, ali oni u većem broju još uvek nisu došli na srpsko tržište. To, domaćim proizvođači i prometnicima omogućava da imaju više cene.

- Niži nivo cena, logično je, prati i slabija kupovna moć, mada za građane sa sve plićim džepom to i nije neka uteha - smatra Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača. - Zbog rasta proizvođačkih cena, posebno osnovnih namirnica trgovci su morali da se odreknu dela zarade, ali i dalje nedovoljno, jer su cene nedostižne za većinu kupaca.

CENA PRE KVALITETA

ISTRAŽIVANJA pokazuju da građani svuda u regionu osećaju rast cena, a ekonomska kriza smanjila je osetno i potrošnju. Potrošačima je pri odabiru robe, tako, najbitnija cena, pa tek onda kvalitet. A, kako su iz dana u dan troškovi života sve veći, a plate sve tanje, štede na svemu. Od 2008. godine statistika pokazuje da je u Srbiji prodaja opala za 30 odsto, a na godišnjem nivou za oko osam odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Tata

02.09.2013. 23:21

Doziveo sam da sa letovanja u Crnoj Gori umesto suvenira donosim prasak za ves. I to ni manje ni vise nego Srpski Duel koji u Voliju kosta 2.69 evra a u Tempu u Beogradu 530 dinara. Ej Srbijo medj sljivama....

Dragan

03.09.2013. 08:38

@ - Sta tu nije jasno: ako donose evrove sve je ok. Nas imperativ opstanka je pokriti uvoz izvozom a imperativ razvoja to permanentno uvecavati, tacka

EU

03.09.2013. 11:28

I ovo ce se uskoro promeniti. Nasi proizvodjaci ce se potruditi da povecaju broj proizvoda na domacem trzistu i tako obore cenu. Do sada ih nije tangiralo sta su skupi. Losa prodaja proizvoda jer je skup rezltira padom proizvodnje i tako nema radnih mesta.

Bokica

03.09.2013. 12:53

Šta mislite za koje vreme proizvođači naplate potraživanje od trgovaca u Srbiji, ako kupci dobiju odloženo plaćanje kod trgovca na period od 90-260 dana. Koliki obrt zaliha je moguć, ako je naplata tako spora. Izvoz je pokriven bankarskim garancijam i nema problem naplate. Drugo pitanje je visina PDV-a i trgovačke marže. Komentar na visinu zarade od 430€ nije od nikakve iskazne vrednosti. Da bi smo imali uvid u kupovnu moć, kao pokazatelj se uzima dohodak po glavi stanovnika.

misa

03.09.2013. 16:05

pa normalno da su jeftiniji,jel tamo nema nas budala koje su spremne da ovoliko plaćaju i da ih ovoliko pljačkaju

ljubiša

04.09.2013. 00:05

Evo prilike da g. Mali, savetnik, obrazloži okolnosti pod kojima su proizvodi iz grupe životnih namirnica. tzv.bakaluk, skuplji u Srbiji nego u državama regiona. Troškove prevoza i troškove u kanalima distribucije, uključujući zavisne troškove prometa do krajnjih potrošača da ne računmo. On se posebno razume u kafu i konditorske proizvode jer je sa distance učestvovao i , stekao ogromno iskustvo, u poslovne aktivnosti u tom sektoru prehrambene industije

СРБИН ИЗ СРБИЈЕ

19.11.2013. 23:21

Вештина лица у Србији је како продати јефтиније у друге државе, а свом тржишту наплатити изгубљену маржу...