Hit je kupovina preko interneta

D. I. KRASIĆ

29. 08. 2013. u 21:22

I u našoj zemlji u porastu je kupovina raznovrsne robe i mnogobrojnih usluga internetom. Za prvih šest meseci na domaćim sajtovima kupovali smo za 499,5 miliona dinara

OVOGODIŠNjA svetska kupovina preko Interneta, kako se očekuje, biće vredna 188 milijardi evra. U ovom rastućem tržištu učestvuje i Srbija. Za prvih šest meseci ove godine na domaćim sajtovima kupovali smo za 499,5 miliona dinara, a na stranim za 109 miliona evra.

Ovo su jednini, zvanično dostupni podaci o prometu „preko mreže“, a reč je o kupovini robe i usluga koje su plaćane karticama. Podaci objedinjeni u Narodnoj banci Srbije pokazuju da, kada kupujemo preko stranih internet-sajtova, u proseku trošimo 154 evra po transakciji. Skromniji smo kada pazarimo preko domaćih sajtova, pa na te kupovine, u proseku, utrošimo 5.566 dinara.

- Statistički podaci koji su Narodnoj banci Srbije dostavile banke, prikazuju da i naši građani koriste platne kartice za ovu vrstu savremene trgovine - rečeno je „Novostima“ u NBS. - U prvih šest meseci 2013. godine obavljeno je 89.700 transakcija plaćanja preko Interneta u Srbiji i 707.000 transakcija preko stranih internet-sajtova.

Kada prosečan iznos jedne transakcije uporedimo sa proteklom godinom, proizilazi da smo lane manje trošili na domaćim sajtovima, ali više na stranim. Prosečna transakcija plaćanja preko Interneta u Srbiji lane je iznosila 5.298 dinara, dok je prosek preko stranih sajtova 169 evra po transakciji. Za prvih šest meseci ove godine premašena je polovina prometa ostvarena prilikom plaćanja karticama na Internetu tokom cele 2012. godine. Ovo se naročito odnosi na potrošnju na stranim sajtovima, koja za šest meseci ove godine iznosi čak 64 odsto celog lanjskog prometa.

NAJVIŠE ZA AVIONSKE KARTE PREKO internet-sajtova najviše novca troši se na kupovinu avionskih karata. Lanjski podaci pokazuju da se ukupno 16 odsto prometa ostvarenog na Internetu, odnosi na avio-kompanije. Slede razni aukcijski i prodajni sajtovi, sa učešćem iznad sedam odsto...

Da se povećava interesovanje za kupovinu na Internetu potvrđuju i u Banci Inteza.

- Naša banka beleži kontinuirani rast korišćenja platnih kartica za kupovinu robe i usluga na Internetu. U prvih šest meseci 2013. godine ostvaren je promet u iznosu od 14,4 miliona evra - podsećaju u ovoj banci.

- U poređenju sa prvom polovinom prethodne godine, broj transakcija je tokom 2013. povećan za 46 odsto. Klijenti su za kupovinu najčešće koristili „viza internet“ karticu Banke Inteza, koja je specijalizovana za ovu namenu, dok je prosečna vrednost izvršene transakcije iznosila 42,20 evra.

U ovoj banci ističu da njihovi klijenti, zbog bogate ponude onlajn prodavnica najrazličitije robe i usluga, češće kupuju na inostranim veb-stranicama, primetan je porast izvršenog prometa na domaćim sajtovima u visini od oko četiri odsto u prvih šest meseci ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije