Građani sve teže refinansiraju kredite

S. Moravčević

27. 06. 2013. u 21:29

Pojedine banke više nisu spremne da refinansiraju kredite građanima, da produžavaju dozvoljeni minus, ili da povećavaju limit na kreditnoj kartici. Oprezniji zbog kašnjenja rata

POJEDINE banke više nisu spremne da refinansiraju kredite građanima, da produžavaju dozvoljeni minus, ili da povećavaju limit na kreditnoj kartici, iako za to ne postoji nikakva zvanična odluka. Sva ograničenja za zaduživanje su ukinuta, ali banke pooštravaju i uvode nove uslove, čak i za klijente koji redovno podmiruju svoje obaveze. Na taj način, kako tvrde bankari, štite svoj novac.

Pokušaji klijenata pojedinih banaka da svoje dugove svedu na jednu ratu i produže rok otplate, bili su uzaludni.

Građani koji su već jednom svoj gotovinski kredit indeksiran u evrima prebacili u dinare, kako su im bankari i savetovali, sada taj isti zajam ne mogu još jednom da refinansiraju.

I onima koji već imaju refinansirajući zajam, a žele da podignu još jedan i da sa njim otplate kreditnu karticu ili dozvoljeni minus, banka mu to neće dozvoliti. Biće odbijeni građani i građani koji su kreditno sposobni, odnosno ne prelaze ni stare limite za opterećenje plate ratom od 40 odsto.

- Bankama je prepušteno da same "skeniraju" svoje klijente, da procene mogu li da uredno vraćaju uzete zajmove - kažu u jednoj stranoj banci.

- Sve je veće kašnjenje u otplati kredita i zbog toga su banke nepoverljive. Ograničenja koja su važila ranije više ne postoje, ali nijedna banka neće dozvoliti da se klijent prezaduži. Takođe, banke imaju pravo da uvedu i dodatne uslove i da zbog toga nekom klijentu ne odobre zajam.

KARTICE I “MINUSI“ GRAĐANI sve više kasne sa otplatom svih vrsta kredita, a naročito kreditnih kartica i dozvoljenog minusa. Za godinu dana, prema podacima Kreditnog biroa, kašnjenje je povećanao sa 3,7 na 4,7 odsto. To je i dalje znatno manje nego što kasne preduzeća, koja su davno premašila 20 odsto. Zbog rasta problematičnih kredita, banke su sve manje spremne da odobravaju nove i iznalaze razne razloge.

Kamatne stope na gotovinske i kredite za refinansiranje su veoma visoke i kreću se od 22 do 28 odsto u proseku.

I pored zarade koju mogu da ostvare, banke radije čuvaju novac u svojim trezorima, nego što su spremni da ga plasiraju.

Zajmovi za refinansiranje su već godinu dana u padu, jer se na njih građani teško odlučuju zbog nepovoljnih uslova.

Kada zatraže ovu pozajmicu, to znači da više nisu u stanju da otplaćuju postojeću ratu i da im je potreban duži rok ili hitna gotovina. Da bi rešili svoje finansijske probleme, mnogi građani menjaju banku.

BROJKE

* 5,8 Milijardi evra duguju građani bankama

* 22-28 % Iznose kamate na refinansirajuće kredite

* 100 Meseci maksimalni rok za otplatu zajmova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije