Najduža gondola do Tornika

N. JANKOVIĆ

11. 06. 2013. u 21:30

Најдужа гондола до Торника
Čajetina potpisala ugovor o izgradnji najduže gondole na svetu dugu devet kilometara. Posao sa francuskim proizvođačem vredan 9,9 miliona evra. Trasa od Obudojevice do Tornika

U vremenu "stezanja kaiša" i finansijske neizvesnosti, opštinari u Čajetini ipak su prelomili: u Parizu su potpisali ugovor o izgradnji najduže gondole na svetu vredan 9,9 miliona evra, pa će najkasnije u decembru 2014. godine centar najposećenije srpske planine vazdušnom linijom biti spojen sa Ski-centrom Tornik. Panoramska trasa biće duga devet kilometara, kod Ribničkog jezera biće izgrađena međustanica, a posetioci će na raspolaganju imati 55 najsavremenijih kabina za po 10 osoba.

- Ugovor je potpisan, a obaveza opštine je da prvu ratu od 350.000 evra uplati tokom narednih mesec dana. Ostatak novca biće isplaćivan u narednih pet godina - kažu u Opštini Čajetina - Pripremni radovi počeće jesenas, uslediće postavljanje 36 stubova, a na kraju i montiranje ostale najsavremenije opreme koju će isporučiti renomirani francuski proizvođač "Pomagalski".

AUTO-KAMP Na zlatiborskom Tić polju, nedaleko od hotela "Zelenkada", 30. juna počeće da radi auto-kamp. Na jednom i po hektaru biće mesta za 60 kampera, prikolica i šatora, novo odredište kategorisano je sa tri zvezdice i biće najsavremenije u državi. - Kompletna infrastruktura, racepcija, kuhinja, sanitarni čvor, letnjikovac, trokadero, prostor za odlaganje smeća, sve to najbolja je pozivnica za goste iz celog regiona - kaže Darko Đurović, direktor TO Zlatibor.

Prva vožnja zlatiborskom gondolom biće upriličena u decembru 2014. godine, do tada će biti završeni tehnički veoma složeni poslovi. U okviru izgradnje međustanice, obala Ribničkog jezera biće uređena i postaće novo turističko odredište. Na trasi gondole naći će se 55 kabina, svaka od njih može da primi 10 osoba. Za jedan čas, gondola će iznad Zlatibora moći da "prenese" 600 putnika.

Da uđu u veliku investiciju, opštinare su ohrabrili dobri finansijski rezultati Ski-centra Tornik. Skijalište razoreno u NATO agresiji proteklih godina je obnovljeno, a država i opština su investirali oko milijardu dinara u topove za veštačko osnežavanje staza, a pre svega u skupocenu žičaru - šestosed firme "Pomagalski". Tako su Zlatiborci umnožili su prihode od turizma, a samo tokom prošle godine gosti su na Zlatiboru ostavili 70 miliona evra.

Ugovor o izgradnji panoramske gondole potpisao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović koji je u Parizu boravio sa svojim zamenikom Arsenom Đurićem i narodnim poslanikom Bojanom Božanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije