Kreditne kartice umesto čeka

S. MORAVČEVIĆ

utorak, 11. 06. 2013. u 21:20

Кредитне картице уместо чека
Kreditnim karticama banaka sve češće može da se kupuje na odloženo i do godinu dana i to bez kamate. Do sada su građani izbegavali kreditne kartice zbog visokih kamata

SVE više banaka u Srbiji nudi građanima kreditne kartice kojima mogu da kupuju robu i plaćaju usluge na rate do godinu dana. Time je omogućeno odloženo plaćanje bez kamate, baš kao i popularnim čekovima. Do sada su građani izbegavali da koriste kreditne kartice zbog visokih kamata, ali sa otplatom na više meseci, bez kamate, mnogi se odlučuju za ovaj vid kreditiranja.

Tako Banka Inteza nudi građanima svoju masterkard kreditnu karticu sa kojom može da se otplaćuje roba ili usluge i do godinu dana. Ova banka ima trgovine i turističke agencije za partnere, tako da je pored otplate na više meseci bez kamate, moguće dobiti i popust od deset odsto. Ovom karticom može da se odloženo plaća bez kamate od 70 do 100 dana u "Maksi" i "Mini Maksi" objektima i do 40 dana na ostalim prodajnim mestima.

- Osim što objedinjuje otplatu duga u jednakim mesečnim ratama i revolving, "masterata" kreditna kartica istovremeno zamenjuje i popularne čekove - kaže Miroslav Rebić, član IO Sosijete ženeral banke. Konkretno, plaćanje "masteratom" je brže i jednostavnije nego čekovima, a može se koristiti čak i za transakcije izvršene u inostranstvu. Sve transakcije preko 3.000 dinara podeljene su na tri do šest rata, u zavisnosti od potrošenog iznosa. I to nije sve - jednokratna provizija, koja iznosi pet odsto od iznosa transakcije, takođe dospeva na naplatu u ratama.

KEŠ UZ KAMATU NOVAC na bankomatu podignut kreditnom karticom ne može da se otplaćuje na rate, bez kamate. Za gotovinu važi kamata koja se naplaćuje kao kada se koristi revolving usluga, odnosno minimalna otplata za utrošeni ili podignuti iznos od pet odsto.

Ukoliko na dan dospeća rate klijent nema novca na računu, ta rata mu se prebacuje na revolving otplatu, što znači da neće ući u nedozvoljeni minus. Prva rata dospeva na naplatu 30 dana od datuma nastanka transakcije, a svaka naredna nakon 30 dana.

- Eurobank u svojoj ponudi ima nekoliko vrsta kreditnih kartica, a našim klijentima je omogućeno da uz brzu i jednostavnu proceduru, iznos aranžmana podele na tri, šest, devet ili 12 mesečnih rata, bez kamate - kaže Vladan Vilotijević, direktor razvoja u sektoru za stanovništvo, Eurobanke.

- Postoje i druge mnogobrojne prednosti za korišćenje platnih kartica, kao što je rezervisanje i plaćanje preko interneta, plaćanje turističkih aranžmana, a određeni tipovi kartica imaju dodatne pogodnosti poput besplatnog putnog osiguranja, u slučaju kašnjenja ili gubitka leta i prtljaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije