„Boing“ uskoro sleće u „Jat“?

T. S.

11. 06. 2013. u 20:58

Menadžment nacionalne avio-kompanije, kako saznajemo, doneo je odluku o najmu aviona američkog proizvođača. Još ništa od najavljene nabavke iz "Erbasa"

OD nabavke dva "Erbasova" aviona, koji su još krajem maja trebalo da budu u floti "Jat ervejza", još nema ništa. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, menadžment nacionalne avio-kompanije doneo je krajem prošle nedelje odluku da iznajmi dva "boinga" tipa "B 737-400 klasik", starih kao što su i letilice u postojećoj floti.

Ti avioni trebalo bi da budu u saobraćaju od 1. jula. U "Jatu", međutim, tvrde da odluka još nije doneta.

Inače, ukoliko se "Jat" opredeli za letilice američkog proizvođača, to bi bilo u suprotnosti sa odlukom Radne grupe za "Jat" i Vlade Srbije, koji su se na osnovu predloženog plana poslovanja nacionalne avio-kompanije u ovoj godini, opredelili za lizing "Erbasovih" letelica.

U "Jatu" tvrde da nije tačno da Radna grupa nije upoznata i sa mogućnošću da se iznajme "Boingovi" avioni.

- Menadžment "Jata" nije doneo odluku o iznajnljivanju "boinga", ali je saglasan sa svim mogućnostima iznalaženja rešenja da se saobraćaj u ovoj godini obavi sa potrebnim brojem aviona, prvenstveno bezbedno, redovno i što prijatnije za putnike - navode u nacionalnoj avio-kompaniji.

- Radna grupa se, takođe, složila sa ovim predlogom, verujemo i timski radimo na tome da ovu sezonu uradimo na zadovoljstvo naših putnika. Sve drugo su spekulacije...

Odluka Vlade Srbije, doneta u februaru, da se krene u postupak nabavke aviona za ovu sezonu, ne obavezuje Jat na određeni tip aviona, već govori o opciji kojom ćemo obaviti posao.

Ako se i država, kao vlasnik nacionalne avio-kompanije, opredeli za najam "boinga", biće svakako zanimljiva reakcija proizvođača aviona iz Tuluza, sa kojim "Jat" ima ugovor o nabavci letelica još iz 1998. godine.

"ETIHAD" OD OKTOBRA PREDSTAVNICI "Etihada" u Beograd dolaze 15. juna i očekuje se da će tada biti dostavljena i ponuda Vladi Srbije za preuzimanje 49 odsto "Jata". Kako nezvanično saznajemo, "Etihad" će pustiti srpskog prevoznika da sam "izgura" letnju sezonu, a od 1. oktobra biće suvlasnik "Jata". Plan je da se do kraja godine potpuno obnovi flota srpske avio-kompanije, koju će činiti isključivo "Erbasovi" avioni. Ovi avioni prvo će se nabavljti na lizing, a potom će biti i kupljeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije