Pritužbe potrošača: Fen opasan po život

D. MARINKOVIĆ

30. 05. 2013. u 20:58

Sve više pritužbi potrošača zbog neispravnih i nekvalitetnih električnih uređaja. Lane zabranjen promet uređaja u vrednosti od 295,4 miliona dinara

PRODUŽNI kablovi koji gase sve aparate po kući, fenovi "gore" pri prvom korišćenju, električne seckalice kojima izleće sečivo... Gotovo svaka treća tužba inspekciji bila je protekle godine upućena trgovcima električnih uređaja i opreme. Osim toga što im je kvalitet ispod svakog nivoa, ti aparati su i opasni po život.

S obzirom na to da se kontrolišu samo zvanične radnje, situacija je sigurno znatno lošija. Veliki deo prometa urađajima obavlja se na internet-sajtovima, ali i na pijacama, gde provere - nema.

Najviše muke, barem prema rezultatima kontrole Tržišne inspekcije, kupcima su zadavali produžni kablovi. Od ukupnog broja uzorkovanih proizvoda, koji su prošli proveru, samo dva odsto njih bilo je bezbedno za upotrebu. Nešto je bolja situacija sa punjačima baterija, ali i tu su ustanovljene razne anomalije, pa je izvestan broj tih proizvoda povučen iz prodaje.

PRIJAVE TRŽIŠNA inspekcija protekle godine je sprovela 480 kontrola i donela 110 rešenja o otklanjanju utvrđenih nedostataka, kao što su nepotpuna deklaracija ili nedostatak uputstva za upotrebu. Podneto je 88 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka prekršajnom sudu i zabranjen je promet na desetine hiljada komada električne opreme.

- Jedan deo tih proizvoda uvoznici su vratili dobavljačima u inostranstvo, a drugi je uništen u reciklažnim centrima - tvrde u Tržišnoj inspekciji Ministarstva trgovine. - Produžni kablovi i punjači baterija ne zadovaljavaju zahteve propisane Pravilnikom o električnoj opremi namenjenoj za upotrebu u okviru određenih granica napona i odgovarajućih standarda. Ti uređaji moraju da ispune i zahteve utvrđene našim Zakonom o tehničkim zahtevima za proizvode.

Tokom provere Tržišna inspekcija je u 2012. godini zabranila promet ukupno 71.073 komada razne električne opreme u vrednosti od 295,4 miliona dinara.

- Između ostalog, zabranjen je promet 10.339 komada punjača za baterije, 14.646 komada produžnih kablova, 1.193 komada sijalica - kažu u Republičkoj tržišnoj inspekciji.

Ipak, broj pritužbi građana je, kako kažu u ovoj inspekciji, manji nego ranijih godina, što je posledica čestih kontrola, ali i boljeg odnosa trgovaca prema kupcima.

- Neispravni punjač za mobilni napravio mi je kurcšlus u stanu, puklo je kao prava bomba, iskočili su svi osigurači - kaže Mirjana N. iz Zemuna. - Bilo me je strah da li su "otišli" kućni aparati, ali na sreću samo je nakratko prestao dotok električne energije.

Prilikom podnošenja pritužbi na kvalitet određenih proizvoda Odseku za zaštitu potrošača sugrađani moraju da imaju fiskalni račun i garantni list za kupljeni tehnički uređaj. Kod ostale robe, za koju je potrošač tek kasije primetio nedostatak, najvažniji je fiskalni račun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Krle

31.05.2013. 11:54

@strasno - Ne sekiraj se, i zapad kupuje kod Kineza, samo malo drugaciju robu na kojoj njihovi uvoznici ne zaradjuju kao nasi

db the pne&only

31.05.2013. 03:41

@ - Pa vi i kupujete Kinesku robu a mislite da kupujte zapadnu .ha,ha .Neko dobro zaradjuje.

AVED

31.05.2013. 08:19

Vraceno ili unisteno, malo sutra, vecina zavrsi na pijacama, pa se vi svadjajte sa tezgarosima kad vam prodaju djubre i ne prihvataju reklamaciju. Jos na to treba dodati da zvanicni uvoznici nabavljaju nize klase uglavnom, a prodaju kao da je visa klasa, mislim na cene.

Pa Kako

31.05.2013. 10:10

Problem treba resavati kada se roba uvozi,a ne u prodavnici.Imate uvoznika koji urade atest na jedan aparat a na taj isti atest prodaju 5 artikala koji imaju istu oznaku. Mada ruku na srce postoje i oni ljudi koji se ne pridrzavaju uputstva (peglaju pampers pelene,melju secer u mlinu za kafu ili kukaju zimi na -10 kako klima nece da im ugreje 60 kvadrata stana a platili su 35000)

tmujo

31.05.2013. 11:01

o svemu su obavesteni ovi iz trzisne problem je samo u ne zameranju za dobru platu narocito sa velikim uvoznicima .Na klackalici je uvek lepo mozes i tamo i ovamo a trzisna sama bira stranu [sitno sankcionisi krupno precuti]nadam se samo da tu nema i neke koristi licne vec da jeto po slobodnoj proceni kad i sta ne valja.

Krle

31.05.2013. 11:52

Drzava i njene inspekcije su iskljucivi krivci za to sto se uvozi roba iz kucne radinosti, doslovno. Kako se takva roba ne moze kupiti u npr Francuskoj ili Sloveniji?

MatijaBG LDP

31.05.2013. 12:33

Uvek smo bili i ostacemo trziste za smece...uvoz je skroz nekontrolisan,a podvale na svakom mestu prilikom prodaje.

442_do_zagreba

31.05.2013. 14:34

Još samo da napišu ime proizvođača punjača, produžnih kablova i sijalica, pa da i mi imamo neku vajdu od teksta. Na slici je prikazan Duracell punjač. Da li su oni problem, ili neki drugi?

Zoran1

31.05.2013. 21:05

Sta znaci rec "fen" dali ta rec postoji u Srpskom recniku? Ako je neko zeleo da deluje "pametno" pa kopira Englesku rec za ventilator pogresno je napisao. Ventilator na Engleski se pise fan ne fen a Srpska rec je VENTILATOR bre.