UGOVOR o ulaganjima u Rudarski kombinat "Trepča", koji je Srbija potpisala sa američkim konzorcijumom "Nju dženerejšn pauer" - ostaje na snazi. I pored saopštenja američke ambasade u Prištini, koje otkriva da je Stejt department savetovao američkog investitora da se obrati Vladi Kosova, jer oni priznaju njihovu nezavisnost, ministar prostornog planiranja i rudarstva Milan Bačević odgovara da potpisani ugovor Vlada Kosova ne može da promeni.

Prema njegovim rečima, u potpisivanju ugovora o saradnji RK "Trepča" i američke kompanije sve je bilo transparentno.

- Veliki uspeh Vlade Srbije je što je pronašla nekog ko razume šta je "Trepča" i kakvi su odnosi - rekao je u utorak ministar Bačević. - Sva ruda koja se eksploatiše u "Trepči", vadi se izvan administrativne granice Kosova i Metohije. I tu neće biti promena.

OLOVO, CINK, ZLATO... Prema procenama iz 2001. godine, preostali kapacitet Trepče je oko 29 miliona tona rude, od čega je 3,45 odsto, odnosno 999.000 tona olova, 2,36 odsto ili 670.000 tona cinka i 2.200 tona zlata.

Ministar je objasnio da je potpisivanju ugovora o pravno-tehničkoj saradnji sa najvećim konzorcijumom u Ilinoisu, prethodio sporazum koji je on potpisao pre dva meseca u ime Vlade Srbije sa guvernerom države Ilinois Petom Kvinom.

Kosovska agencija za privatizaciju je, međutim, ocenila da je ugovor sa američkim konzorcijumom protivzakonit i nesprovodiv. U Ambasadi SAD u Prištini ističu da nisu angažovani u pregovorima kompanije iz Ilinoisa sa "Trepčom", ali da su zvaničnici Stejt departmenta u Vašingtonu savetovali investitore da je Kosovo suverena država i da Vlada Srbije nema nadležnost nad rudarskim kompleksom "Trepča".

Ministar Bačević najavio je da će dolazak ovakvog konzorcijuma u severni deo Kosova i Metohije značajno poboljšati i poziciju za političke razgovore Beograda i Prištine, koji će se, kako je rekao, nastaviti i koji su krenuli u dobrom smeru.