MMF: Prvo štednja, pa aranžman

S. BULATOVIĆ

20. 05. 2013. u 20:55

ММФ: Прво штедња, па аранжман
Misija MMF završila konsultacije sa predstavnicima Srbije, pregovori o novom aranžmanu tek za nekoliko meseci. Srbija mora da ispuni njihove preporuke i dokaže da je spremna za reforme

MISIJA Međunarodnog monetarnog fonda završila je u ponedeljak redovne konsultacije sa predstavnicima Srbije. Ukoliko i dođe do razgovora o eventualnom novom aranžmanu sa ovom institucijom, i to iz predostrožnosti, pregovori će početi tek na jesen. Srbija će da tada morati da ispuni njihove preporuke, uštedama nadoknaditi manje prihode u budžetu, ali i jasno pokaže da je spremna da nastavi godinama obećavane reforme.

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda konsultacije su završili sastankom sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem.

- Ovo nije poseta koja je namenjena pregovorima i od nje se očekuje samo da predstavnici MMF steknu uvid i preporuče mere koje bi trebalo kasnije sprovesti - rekao je Dačić koji sat pre sastanka. - Ključni razgovori će biti nakon nekoliko meseci. Želimo aranžman sa MMF, ne zato što su nam potrebne pare, već je to važno za kredibilitet zemlje i makroekonomsku stabilnost. I za njih je ključno da li ćemo dobiti datum pregovora o članstvu u Evropskoj uniji i nastavak ovih razgovora očekujemo na jesen. Tada ćemo videti da li postoji mogućnost da se postigne dogovor o aranžmanu iz predostrožnosti.

STRUKTURNE PROMENE GLAVNA očekivanja Saveta stranih investitora su da Vlada započne strukturne promene, unapredi sprovođenje zakona i ojača kapacitet državne administracije, poručio je u ponedeljak Kostin Bork, predsednik Saveta. Tokom poslednjih šest meseci najveći napredak je ostvaren u oblastima poreza i lizinga, određeni napredak je ostvaren u poljoprivredi, poslovima sa nekretninama i gradnji, telekomunikacijama i informacionim tehnologijama. Sa investitorima su u ponedeljak razgovarali guverner Jorgovanka Tabaković i premijer Ivica Dačić.

Premijer ne spori da su pred Srbijom meseci štednje. U budžet se sliva manje novca nego što se očekivalo u vremenu kada je "krojena" državna kasa.

- Mora da se nastavi ograničavanje potrošnje, ali ne za građane - rekao je premijer Dačić. - Neće biti manjih plata i penzija, ali ćemo viditi koje druge troškove moramo da smanjimo.

Dogovor još nije postignut oko toga. Svestan sam da ekonomski parametri nisu najbolji, ali nisu nama problem bili ekonomski parametri u prethodnom periodu, nego politička nestabilnost i regionalna nestabilnost.

I ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je najavio da će se Vlada sastati kako bi razmotrila preporuke MMF.

- Sve dobre preporuke ćemo sigurno uvažiti, jer nam je u interesu da poboljšamo privredni ambijent - rekao je Dinkić novinarima u Jagodini.

- Izgradnja puteva i infrastrukture, podsticanje zapošljavanja i izvoza, standard penzionera i zaposlenih - to su stvari gde nema prostora da se štedi. Potrebno je da se štedi na administraciji i birokratiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Sladjana

20.05.2013. 22:12

Nas ubija nestabilnost i neumerenost onih koji vode ovu zemlju. Čitam danas da je plata direktora, čini mi se, neke Agencije preko 300 hiljada dinara. Šta on zna da radi za te pare? To pitam jer obično kažu zbog odgovornosti, a pošto znamo da u Srbiji odgovornosti nema, onda bi im trebalo smanjiti deo plate na nepostojeću odgovornost!Sa tolikim platama ne bi trebalo ni službena vozila da koriste ako nisu u stanju da od plate uštede i kupe sebi kola! Nesposobni su!

Zoran1

23.05.2013. 03:02

@Sladjana - Nije u pitanju "sta on zna" vec koga zna. Paraziti na vrhu su povezani i pomazu jedni drugima da pljackaju mase a narod cuti i trpi kao dobri robovi.

SMOKI

21.05.2013. 14:57

Ja bih preporucio vladi jedno prosto resenje. Hajde posto vec pola stanovnistva crkava kao pas gladna i zedna da SVI sledecih par godina idemo na kazan, ALI SVI. Bez tog usranog MMFa za vratom. Da ih se otkacimo i posle zivimo po nasem drevnom nacin zivota. Bas me briga za njihove standarde koji nemaju nicega prirodnog. Da vidimo koji narod ce opstati zdrav i normalan..Priroda ima svoje zakone i tu nema protekcije. Sve greske se debelo placaju.

raca

21.05.2013. 23:18

odobrice oni nama novi aranzman i tako ce nas jos dublje uvuci u duznicku krizu, a onda mogu sa nama sta im je volja.jadni smo

Zoran1

22.05.2013. 00:15

U kratko, vise para ce ici u dzepove bankstera i dedinjskog klana a daleko manje u dzepove naroda. To naravno ce banksteri nazvati "pomoc" a tupi ljudi ce poverovati.