Premijer Srbije Ivica Dačić, koji je u višednevnoj poseti Americi, najavio je da će građani Srbije uskoro preko PejPala, pored kupovine, moći i da prodaju proizvode u svetu.

Dačić se u San Hozeu u Kaliforniji sastao sa predsednikom PejPala Dejvidom Markusom.

Jedan od najpoznatijih servisa za pla preko interneta od 10. aprila je dostupan i u Srbiji, što građanima Srbije omogućava da otvore nalog na ovom sajtu i kupuju robu sirom sveta.

PajPal pruza pristup i digitalnim sadrzajima, odnosno muzici, filmovima i raznim vrstama igrica za decu. Kompanija ima 123 miliona korisnika usluge u svetu i godidšnji promet 145 milijardi dolara.

"Za manje od mesec dana veliki broj građana Srbije je otvorio svoje račune kod PejPala. Za sada je bila uključena samo jedna opcija i to da mi kupujemo robu iz inostranstva. Tražio sam da mi što pre dogovorimo da se pusti u rad u druga funkcija da mi možemo da prodajemo svoje proizvode putem interneta drugima u svetu", rekao je Dačić za RTS.

On je rekao da će i ova druga funkcija uskoro biti uključena, ali da se mora još uskladiti zakonska regulativa, kako bi sve to bilo u skladu sa srpskim zakonskim propisima.

Premijer Dačić je juče u Silikonskoj dolini razgovarao i sa rukovodstvom kompanije HP (Hewlett Packard) i i Orakl o mogućim ulaganjama tih kompanija u Srbiju.

Podsetivši da su sve tri kompanije već prisutne u Srbiji, Dačić je istakao da je važno da Srbija privuče njihovu pažnju ne samo kada je reč o kupovini njihovih licenci i proizvoda, već i zajedničkim projektima zapošlajavanju određenog broja ljudi u Srbiji.

"Treba ih privući, a to ne možemo tako što ćemo u velikoj količini kupovati njihove proizvode jer nemamo tolike kapacitete. Ali možemo kvalitetom naše radne snage i stručnjaka u oblasti IT i povoljnostima za investicije", rekao je Dačić.

Kako je rekao, HP je prva kompanija koja je stigla u Srbiju posle sankcija i ima ozbiljne namere.

"Dogovorili smo se da sagledamo mogućnosti za saradnju i projekte koji bi nam omogućili da učestvujemo u kreiranju onoga što oni rade", dodao je premijer.

Dačić je podsetio da je "Orakl", kompanija koja se pre svega bavi softverima i ima godišnji prihod veći od BDP Srbije, strateški partner Vlade Srbije i da se sada razmišlja o produženju ugovora i za naredne tri godine.

"Pozvao sam predsednicu 'Orakla' da dođe u Srbiju povodom potpisivanja ugovora o trogišnjem partnerstvu i očekujem da će tada biti veoma konkretnih razgovora koji će omogućiti da koristimo njihova dostignuća, razvijamo državnu upravu, ali i da nešto zajednički radimo u oblasti naučno-istraživačkog rada i proizvodnji proizvoda koje posle možemo da prodajemo na trećim tržistima", dodao je Dačić.

Dačić je u San Francisku učestvovao na seminaru o ulaganjima u Srbiju i brendiranju Srbije.

Kako prenosi RTS, premijer Srbije se obratio potencijalnim investitorima sa zapadne obale Amerike, pre svega kompanijama iz IT sektora i ukazao na sve politicke i ekonomske prednosti ulaganja u Srbiji.

Dačić je poručio da je Srbija otvorena za investitore i politicki je stabilna zemlja posvedobijanju clanstva u EU i jacanju ekonomije.

On je pozvao americke kompanije da ulazu u Srbiji, narocito u informacione tehnologije.

Na seminaru, koji je organizovala Americka privredna komora, bili su i predstavnici kompanija koje vezu u Srbiji. Oni su preneli svoje iskustvo, kako o onome sto su zatekli u Srbiji, tako i o tome kako dalje raditi.

Dačić je u poseti SAD od 10. do 16. maja, tokom koje će imati susrete sa predstavnicima najvećih svetskih informatičkih kompanija, ali i sa američkim zvaničnicima, uključucjuhi američkog potpredsednika Džozefa Bajdena.

On je prethodno u Sijetlu posetio "Majkrosoft", a zatim u San Francisku IT kompaniju "Intel".

U delegaciji sa Dačićem je i američki amabasador u Beogradu Majkl Kirbi.