Invazija Italijana na Jagodinu, investicije 100 miliona evra

Tanjug

11. 05. 2013. u 14:15

Investicije pet italijanskih firmi u Jagodini su preko 100 miliona evra i zaposliće do maja iduće godine 1.200 radnika izjavi gradonačelnik Dragan Marković - Palma

Investicije pet italijanskih firmi,raznih delatnosti, u Jagodini su preko 100 miliona evra i zaposlićedo maja iduće godine 1.200 radnika, izjavio je usubotu, u intervjuu Tanjugu, predsednik Skupštine gradaJagodine Dragan Marković - Palma.

Italijani grade i deonicu prugeGilje - Paraćin, u Svilajncu imaju Fabriku ambalaže za auto delove,a kada se uzme u obzir i fabrika "Fijat" u 45 kilometaraudaljenom Kragujevcu, može se govoriti o pravoj "invaziji"Italijana na taj deo Srbije.

Prvu fabriku je, u martu, otvorilakompanija "Andrea konfecione" (Andrea Confezione) zaproizvodnju zaštitnih navlaka za automobile, "KonfekcioneAndrea Srbija", koja je u početku zaposlila 150, a nedavno nasajmu zapošljavanja iskazala potrebu za još 300 radnika. Doseptembra, prema ugovoru, treba da zaposli svih 520 radnika.

Ugovor o izgradnji fabrikeautomobilskih sedišta, potpisala je Kompanija "Aunde" izItalije, koja će zaposliti 50 radnika, a predugovor, Kompanija"VibaK" za izgradnju Fabrike za proizvodnjupoliprofilenskih filmova, lepljivih traka od poliprofilena i kartona,koja će zaposliti 200 do 300 radnika.

Sve te fabrike su u Industrijskojzoni, oko 400 metara od međunarodnog autoputa i železničke prugeBeograd - Niš na "koridoru 10".

Izgradnju Fabrike sira, načelno jedogovorila Kompanija "Monte Veronese", a u petak jeJagodinu posetio Enco Karino, predstavnik Italijanske naftnekompanije iz Milana, zainteresovan za skladište "Lukoila"u Jagodini.

"U Veronu, od 14. do 16. majavodimo preko 100 poljoprivrednika iz Jagodine, Ćuprije, Knića,Rekovca... iz Vojvodine i siguran sam da ćemo, zahvaljujući tojposeti, dovesti još nekog investitora iz Italije", kaže DraganMarković - Palma.

Investitore iz Italije, za Jagodinui Pomoravlje, opredeljuje dobar geografski položaj, podrška Vlade(subvencije i do 10.000 evra za svako novo radno mesto), jeftina astručna radna snaga u Srbiji, a u Jagodini blizina međunarodnogautoputa i železničke pruge, besplatno zemljište sa kompletnouređenom infrastrukturom, a jedini je uslov da zaposle radnike.

"Italijanske biznismene uJagodinu privlači i efikasnost, brzina, sigurnost, njima trebasredina gde se političari ne svađaju, gde se odluke jednoglasnodonose, gde će dobiti 'papire' brzo, gde sednice Skupštine grada,sa vitalnim tačkama dnevnog reda, traju kratko", rekao jeMarković.

Mi ne sedimo skrštenih ruku, nečekamo da nam nešto padne sa neba, da nam neko drugi dovoedeinvestitore, nego idemo po Evropi tražimo investitore, dodao jeMarković.

"Ja sam čovek iz privrede, imožda se razlikujem od onih kolega koji nisu iz privrede, i radimona drugačiji način od drugih gradova", zaključio je Marković.

Prvi strani investitor u Jagodinibila je Kompanija "Porr Werner i Weber" iz Beča, koja je uovom gradu, u oktobru 2010. godine izgradila Regionalni centar zareciklažu kumunalnog otpada i sanitarnu deponiju.

Uz Italijane i Austrijance, prvufabriku u ovom gradu, 1. juna počeće graditi i Kompanija "Nortkarton" iz Rusije, najmoderniju u Evropi, koja će zapošljavatioko 250 radnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

milos

11.05.2013. 14:39

Od propagande se ne zivi, a Jagodina je samo to. Dobro je Palmi i njegovim prijateljima mi ostali pokusavamo da pobegnemo iz njegovog raja.

posteno govoreci

11.05.2013. 15:51

ne vole Srbi iskrene i postene ljude poput g. Markovica - Palme...Srbi vole elokventnu gospodu koja fino laze...gospodina Markovicu vi ste svjetlo u tunelu zvanom Srbija...pomozite tom napacenom narodu bez obzira sto trpite napade.

u prolazu

11.05.2013. 17:51

palma ne zna ko je mocart al se u pare razume,i to dobro i zna sta od cega moze biti,njegova jagodina ce biti ko las vegas,jagodinci imaju srece da se demokrate nisu docepale vlasti,popili bi i moravu akamoli nesto drugo,bravo za palmu,i bas nas briga za mocarta,dok dodjemo do faze da njega slusamo moramo da ocistimo prvo opanke itd,,,

Jagodinac

12.05.2013. 11:06

Nemojte da se lazemo,on zaposljava sve svoje ljude,gradjanima zamaze oci sa 2 do 3 hiljade dinara pomoci,i to je to,sve u svemu,nista dobro.Pozdrav od Jagodinca

Kajzer Soze

12.05.2013. 13:27

Evo sad ce i vanzemaljci da investiraju u Jagodini.U toku su i pregovori.Dajte bre molim vas kad raspolaze medijima sve je lepo. Prava sliku znaju samo Jagodinci onai PRAVI JAGODINCI.

nije sa sela

12.05.2013. 15:59

Ljudi, Jagodina nije samo akva park.Ostali delovi grada su prljavi i smrde.(Streliste,Tabane itd.).Ulaze se samo u ono sto vraca novac.Hocemo fekalnu kanalizaciju u citavom gradu.

dragan

12.05.2013. 20:07

sta mi da radimo i gde da se zaposljavamo koji nemamo u nasim gradovima palme,velje i ostale aktuelne politicare.sta je sa parolom o ravnomernom razvojem srbije kojom su usta svih politicara pre izbora bile pune.imate mesta u srbije gde je crko konj .sin mi je zavrsio fakultet i nemoze da nadje posao ni da prodaje cigare na kiosku a kamoli nesto u struci.

Gole

13.05.2013. 02:09

Palmu za gradonačelnika Beograda!! Dosta nam je prevejanih i nalickanih demagoga.

Cvetko

13.05.2013. 14:42

Koji gradonačelnik u Srbiji ima bolje rezultate od Palme? Ja ne vidim ni jednog ko je blizu. Treba ga iskoristiti za dobrobit Srbije, u korist Srbije. Neka nova vlast dobro razmisli, koga će staviti za gradonačelnika Beograda?

Nafta

14.05.2013. 04:37

Samo nemoj da se proda zemljiste. Koncesije - moze, investicija - moze, podela dobiti - moze, radna mesta sa pristojnim platama- moze. Palma izgleda sve ovo moze. Bravo

Dipl. ek

14.05.2013. 08:30

Kolko god nekorektan u politici, Palma ima rezultate, cini se. Velika je razlika izmedju politicara koji su nesto radili u zivotu i onih koji su u politiku upali iz skole, a takvih je najvise. Ukljucujuci vrh vlade