Za kupovine preko Interneta potrošeno 180 miliona

M. JANKOVIĆ - D. I. KRASIĆ

03. 04. 2013. u 21:00

Srbi potrošili 170 miliona evra kupujući preko stranih sajtova i 884 miliona dinara na domaćim

VLASNICI platnih kartica u Srbiji lane su utrošili čak 170 miliona evra kupujući preko stranih internet-sajtova. Kada se na to doda još 884,8 miliona dinara koliko je plaćano na domaćim sajtovima, dobijemo prilično veliki iznos utrošen kroz elektronsku trgovinu.

- Podaci koje su nam dostavile banke, prikazuju da i naši građani koriste platne kartice za ovu vrstu savremene trgovine - navode u Narodnoj banci Srbije. - Kupovinom robe i plaćanjem usluga platnim karticama izdatim u Srbiji preko inostranih internet-sajtova u 2012. godini, obavljeno je oko jedan milion transakcija, u vrednosti od oko 170 miliona evra. U proseku, to je 169 evra po transakciji.

Elektronska trgovina svakako beleži rast, s obzirom na to da je godinu pre na stranim sajtovima bilo 755.960 ovakvih transakcija.

- Kada je reč o prometu ostvarenom na domaćim internet-sajtovima, u 2012. obavljeno je oko 166.900 transakcija plaćanja i ostvaren je promet domaćim platnim karticama od 884,8 miliona dinara. To je u odnosu na godinu pre više za oko 30 miliona dinara. Prosečna transakcija plaćanja preko interneta u Srbiji iznosila je 5.298 dinara.

O “PEJ PALU“ U MAJU KONAČAN datum dolaska „Pej pala“ u Srbiju najverovatnije će biti poznat u maju. Tada će se u Americi sastati predstavnici Ministarstva trgovine i telekomunikacija sa čelnicima ove kompanije za elektronsko plaćanje. - Potrošači će prvo preko „Pej pala“ moći da kupuju robu na stranim sajtovima - rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine Stefan Lazarević. - Vremenom će se verovatno otvoriti opcija i da naše firme i građani mogu da prodaju svoju robu i usluge. Sa dolaskom ove kompanije, postoji mogućnost da privučemo i velike firme koje šalju robu elektronski, poput „Amazona“.

U Inteza banci ističu da su lane samo građani koji koriste njihove platne kartice na internetu utrošili više od 19 miliona evra.

- To predstavlja rast od 28,4 odsto u odnosu na 2011. godinu - rečeno je „Novostima“ u ovoj banci. - Iako je gotovo 90 odsto transakcija izvršeno na inostranim veb-sajtovima, i prošle, kao i ranijih godina, primećen je porast u broju transakcija koje su građani ostvarili na domaćim internet-stranicama.

Kada je reč o broju ljudi koji pazare putem interneta, tokom protekle godine oko 400.000 građana Srbije je naručivalo robu i usluge na ovaj način, što je rast za 35 odsto u odnosu na 2010.

- Nakon što „Pej pal“ dođe u Srbiju, možemo da očekujemo pravi bum u elektronskom trgovanju - kaže Vladeta Petrović, izvršni direktor „Pošta Srbije“. - Očekuje se povećanje robe i usluga koje se naručuju elektronski za 200 do 300 odsto. Mi smo potpuno spremni na to, pogotovo zato što pošte u našoj zemlji imaju četiri puta više transakcija nego sve banke zajedno.

Prema rečima Slavka Đumića iz Republičke agencije za poštanske usluge, ova ustanova će se uskoro spojiti sa Agencijom za elektronske komunikacije.

- Potrebno je da napravimo bazu za što kvalitetnije poslovanje i transakcije preko interneta - kaže Đumić. - Ideja je da se napravi savet ili agencija, koja će se baviti razvojem elektronske trgovine. To je i prilika za nova radna mesta u Srbiji, jer su istraživanja pokazala da na svaki izgubljeni posao dolazi 2,6 novih u e-trgovini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Srđan

04.04.2013. 03:05

@ - Nisu mi jasna ova očekivanja od Pejpala. Srbija ima rešeno plaćanje na inostranim Internet sajtovima, čak vrlo povoljno, pomoću raznih platnih kartica. Pejpal tu neće doneti ništa novo osim možda veće provizije. A da li će i kada Amazon početi da šalje robu u Srbiju, to nije pitanje dolaska Pejpala.