Eksproprijacija zemljišta za Južni tok - 24 miliona evra

11. 02. 2013. u 18:31

U procesu izgradnje magistralnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju, moraće da se izvrši eksproprijacija oko 8.000 hektara zemljišta, što će koštati do 24 miliona evra

BEOGRAD - U procesu izgradnje magistralnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju, moraće da se izvrši eksproprijacija oko 8.000 hektara zemljišta, što će koštati do 24 miliona evra, ocenjeno je u ponedeljak na skupštinskom Odboru za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.

Odbor je na sednici usvojio Predlog zakona o utvrdivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi realizacije izgradnje Južnog toka, o kojem će poslanici Skupštine, kako se očekuje, raspravljati sredinom nedelje.

Pomoćnik ministra energetike Petar Stanković naveo je da je za eksproprijaciju u budžetu za 2013. obezbeđeno oko 75 miliona evra.

Ako se pri tom računaju i sredstva ruskog partnera, koji u Južnom toku ima 51 deoničarskog udela, to je još oko 75 miliona evra za eksproprijaciju, tako da sredstava za tu namenu ima dovoljno, rekao je Stanković.

Odgovarajući članovima Odbora na opasku da je jug Srbije zapostavljen, jer za njih nije predviđeno dovoljno gasa iz Južnog toka, Stanković je naveo da je upravo obrnuto, zato što je projektom predviđeno oko dve milijarde metara kubnih gasa godišnje, što godišnja potrošnja cele Srbije.

Predlogom zakona o Južnom toku, kojim se ubrzava eksproprijacija zemljišta i pribavljanje dokumentacije za izgradnju deonice tog međunarodnog gasovoda kroz Srbiju, korisnik eksproprijacije biće preduzeće Južni tok iz Novog Sada, koje će steći pravo na zemljište sedam dana nakon izdavanje rešenja o eksproprijaciji.

U obrazloženju Predloga zakona navedeno je da je neophodno da se taj pravni akt donese po hitnom postupku kako bi se stvorili uslovi za početak izgradnje gasovoda s pratećim objektima, čime će se podstaći privredni razvoj Srbije i regiona.

Projektovana vrednost deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju, koja se predloženim zakonskim rešenjem određuje kao projekat od javnog interesa, iznosi 1,7 milijardi evra.

Međunarodni gasovod Južni tok, u koji će biti investirano oko 16 milijardi evra, dopremaće ruski gas cevima ispod Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Italije do potrošača u EU i centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

Deo projekta u Srbiji realizovaće preduzeće Južni tok Srbija, u kojem ruski Gasprom ima 51 odsto, a Srbijagas 49 odsto vlasništva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Smanji Cigo

12.02.2013. 13:09

Smanji Cigo obadva da ne ostanes nez ijednog, i corav vidis koliki ti je guber.