Na rafovima organsko mleko

D. M.

06. 02. 2013. u 07:55

На рафовима органско млеко
Potrošači u Srbiji, prvi u regionu, mogu da piju organsko mleko i jogurt, ali i jedu organski sir i pavlaku

POTROŠAČI u Srbiji, prvi u regionu, mogu da piju organsko mleko i jogurt, ali i jedu organski sir i pavlaku. Na rafovima prodavnica od utorka su u ponudi "Imlekovi" organski proizvodi pod zajedničkim imenom "belo organik". Od uobičajenih mlečnih proizvoda biće skuplji od 20 do 25 odsto.

Organsko mleko proizvodi se na organskoj farmi "Velvet" u Čurugu, a "Imlek" proizvođačima plaća 30 odsto više nego za obično sirovo mleko. Deo proizvoda će stići i do kupaca u Rumuniji, Mađarskoj, Austriji i Sloveniji.

- Mi u ovom trenutku sa farme dobijamo 17.000 litara organskog mleka dnevno i sve ćemo preraditi u organske proizvode - rekao je Slobodan Petrović, direktor "Imleka". Cene ovih proizvoda na početku će biti za desetak odsto više od konvencionalnih mlečnih proizvoda, ali ne na duži rok. Kasnije će organski mlečni proizvodi biti skuplji od 20 do 25 procenata, ali ne više od 30 odsto.

Vlada Srbije je ove godine predvidela 200 miliona dinara podrške organskoj proizvodnji. Na farmi u Čurugu krave imaju poseban tretman - čekaju ih dušeci u štalama, uživaju u četkanju, rashlađivanju leti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

marko

06.02.2013. 08:57

A koje je to "neorgansko mleko" ili sta je to "neorganska hrana"? Ako ljudi na zapadu nasedaju na takve marketinske trikove ne znaci da svi moraju tako...Ako se taj izraz odnosi na nacin uzgajanja/proizvodnje - pa drugi nacin ne bi trebao ni da postoji, i definitivno nije razlog da se istoj hrani dize cena zato sto je u drugom pakovanju.

Blagzor

06.02.2013. 09:07

Lepa vest, samo ko garantuje da je su to stvarno organski proizvodi, a ne samo lepe etikete i natpisi?Kad budem jeo sir isti kao od moje krave, onda ću da kažem - prirodno.

Srđan

06.02.2013. 09:14

Svaka čast za kompaniju Imlek. Naravno, da ću kupovati organsko. Njihove proizvode konzumiram otkad znam za sebe, a već imaju u prodajiorgansko, Bello pavlaka.

orko

06.02.2013. 10:06

@Srđan - Da ste probali grcko mleko βιολογικo, shvatili biste zasto je ''nezdravo'' piti mleko - od smeca koje nam prodaje Imlek. Mozete misliti sta mislim o Imlekovom mleku, kad sam zamrzao kutiju tog grckog mleka i tako ga doneo u Beograd da imam bar za dve nedelje da uzivam. Ne moze se od litre mleka napraviti - maslac, kajmak, krem sir, dobiti mleko, i da sve to bude kako treba.. Doduse, maslac se na veliko i uvozi iz Danske, ako se ne varam.. Svejedno - kravlje mleko ima negde oko 4% mm!

Srđan

06.02.2013. 10:24

@Srđan - Orko, ne znam za to grčko mleko. Znam, da apsolutno nikada nisam imao problema sa imlekovim proizvodima, a uživao sam u njima. Nikada ništa loše nisam čuo u vezi njihovih proizvoda, niti sam čuo, da se maslac ( koji i ne kupujem ) uvizi iz Danske. Što se mlečne masti tiče, normalno je,d a se rperadom naprave proizvodi, sa manje i više mlečne masti. Uzgred, sam Balans je nešto najlepše na ovim prostorima.

mina

06.02.2013. 14:39

Prvo se sve dobro iznakazi,pa puste pricu o "ZDRAVOJ" hrani ! Pa svaka zivuljka se KRKA sa proteinskom (gmo ?) vezana lancem samo gore-dole bez setnje i ispase (razne trave/kao cajevi) Boga pitaj sta to-mleko i meso-radi ljudskom organizmu ? To oni zove ZDRAVA HRANA ??? Pa koji bi covek bio zdrav da jede samo proteinsku hranu i samo lezi ?????

ona

07.02.2013. 06:37

Gluposti, o cemu se ovde radi? Dali zato sto krave spavaju na dusecima i imaju hladjenje daju organsko mleko? smesno. Za mene je organsko mleko pre svega od krava koje su manje mlecne, daju punomasno mleko zato sto su takve sorte, na primer "buse" i koje sve vreme pasu travu, prirodnu livadu , krecu se , i dohranjuju domacim sortama zitarica.Gospodo, to je organsko mleko a ne zato sto krave spavaju na dusecima,slusaju muziku i td..............