Prosečna brzina vozova u Srbiji 42 km/h

FoNet

29. 01. 2013. u 13:51

Zbog lošeg stanja pruga u Srbiji 12 novih železničkih garnitura, koje mogu da postignu velike brzine, voze u proseku između 30 i 40 kilometara na sat

BEOGRAD - Prosečna brzina vozova na prugama u Srbiji je 42 kilometra na sat, a samo u poslednjih godinu dana uvedeno je 300 deonica, ukupne dužine 400 kilometara, na kojima je obavezna lagana vožnja od najviše 10 kilometara na sat, izjavio je danas direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović.

Na 34 odsto pruge brzina je manja od 60 kilometara na sat, a na samo tri odsto veća od 100 kilometara na sat, ukazao je on na panel diskusiji "Kako do modernih srpskih železnica".

Zbog toga Srbiji preti opasnost da se prevoz robe prebaci na Koridor četiri, koji ide preko Mađarske, Rumunije i Bugarske, što bi železnicu dovelo u velike finansijske probleme.

Da bi se izbegle te "lagane vožnje" na koridorima 10 i 11 , naveo je Simonović, potrebno je uložiti 350 miliona evra, radeći paralelno i remont pruge i otklanjanje tih slabih tačaka, a da bi se sve to završilo treba pet godina.

UŠTEDA

Simonović je najavio da će novo rukovodstvo Železnica Srbije maksimalno raditi na uštedama i da će sav ruski kredit od 800 miliona evra u predviđenom roku biti usmeren u Koridor 10, za šta je i namenjen. On je rekao i da će, kako bi se uštedelo, sav materijal koji u rekonstrukciji bude skidan sa Koridora 10 i pruge Beograd - Bar, biti usmeren na remont lokalnih pruga.

Zbog takvog stanja pruga u Srbiji sad 12 novih železničkih garnitura, koje mogu da postignu velike brzine, voze u proseku između 30 i 40 kilometara na sat, upozorio je on.

Prosečna starost pruga u Srbiji je 42 godine, većina postrojenja je stara 34 do 40 godina, a prosečna starost voznog parka je 30 godina, rekao je Simonović.

On je upozorio i na problem lošeg rukovođenja železnicom, i kao primer naveo najnoviji podatak da su, zbog nekorišćenja treće i četvrte tranše kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, Železnice Srbije platile penale od pet miliona evra.

Kada se uzme dvogodišnji obrt te dve dizel garniture za čiju kupovinu je kredit namenjen, šteta je još pet miliona evra, naglasio je Simonović, i dodao da niko još neće da kaže ime odgovornog za taj gubitak.

"Platićemo i još skoro milion evra zbog procedure, jer je neko suludo držao u fioci nešto što je samo trebalo da potpiše", objasnio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

boki CH

29.01.2013. 14:20

nadam se da cu doziveti dan kada cu putovati iz prijepolja do beograda za manje od 5 sati...

Joca Vozovodja

29.01.2013. 14:50

Znaci, voz u Srbiji ide sporije od kljuseta ciganina Ferdinanda. A sta na to kaze Ministar za saobraca Mrka? Znaci, ipak je tacna ona ciganska:Voz brz ali moje kljuse brze, samo malo brze jer mu je pokiso samo rep, bezeci od kise - veruje se da je voz ceo pokisnuo U Srbiji ce se za saobracaj uvesti magareci transport kao u Crnoj Gori, koji je mnogo sigurniji od srpskog voza. Ej Srbijo, tesko tebi kada tobom rukovode crnogorci!

miroslav

29.01.2013. 15:07

Nadam se da će Železnice Srbije preći na korišćenje Julijanskog kalendara čime će anulirati sva dosadašnja kašnjenja vozova u Srbiji što će,vratiti poverenje građana u železnički transport.Kako su na nekim linijama kašnjenja čak i manja od 13 dana,pojedini vozovi moraće dodatno da se zaustave na po nekoliko dana kako ne bi stigli u stanicu pre vremena.

Dragan

29.01.2013. 17:50

Pa prosečna brzina i na Ibarskom putu do Lazarevca, ako poštujete propise je do 40km/h. Isto je voz ili automobil.

Dejan

30.01.2013. 08:50

Pruga je noseća konstrukcija željezničkog saobraćaja koja se haba i troši u zavisnosti od intenziteta korištenja i starosti.Koliko je prethodnih decenija ulagano u održavanje pruga tolika je i današnja brzina vozova.

Milan Kragujevac

30.01.2013. 09:15

Oho, ho,!!! Bilo je 30, pa 40, pa 42km/h... Velja i Mrka daju rezultate.. Mada mislim i da Šarančić tu ima zasluge!

Zoran1

31.01.2013. 05:03

Sa tako silnom brzinom i puzevi prestizu te vozove. Zaista politicari Srbije trebali bi da pocine samoubistvo za dobro covecanstva. I politicari somalije stekli su pravo da se rugaju politicarima Srbije. Na svetu ne postoji nesposobnijih ljudi.