Kragujevac: Prva solarna toplana

Tanjug

subota, 25. 02. 2012. u 11:50

Крагујевац: Прва соларна топлана
U selu Badnjevcu, nadomak Kragujevca, urađeno je pilot postrojenje prve solarne toplane u Srbiji, što predstavlja veliki prodor na polju energetske efikasnosti
BEOGRAD - U selu Badnjevcu, nadomak Kragujevca, urađeno je pilot postrojenje prve solarne toplane u Srbiji, što predstavlja veliki prodor na polju energetske efikasnosti i uspešnog korišćenja obnovljivih izvora energije.

Koncentrator je prečnika 13 metara i toplana je spremna za puštanje u pogon, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).
Kako su objasnili u PKS, solarni sistemi zadovoljavaju jednu trećinu dnevnih potreba za energijom, jer sunce u proseku sija osam časova dnevno, a da bi nadomestile jaz od 16 sati, mnoge kompanije su pored solarnih, instalisale postrojenja, odnosno elektrane koje rade na gas.

Postoji i mali broj solarnih elektrana koje imaju toplotne akumulatore, koji rade na principu akumuliranja toplote faznog prelaza.

U tom procesu koriste se rastopljene soli, ali takvi akumulatori mogu da obezbede proizvodnju energije još samo tri sata posle zalaska sunca.

Nekadašnji profesor Mašinskog fakulteta u Kragujevcu Vladan Petrović patentirao je visokotemperaturni akumulator, koji omogućava da se akumulirana energija iz sunca proizvodi po potrebi i u kontinuitetu, 24 časa na dan, 365 dana u godini.

Zapreminski kapacitet akumulatora iznosi 450 kilovat časova po metru kubnom, što ga čini jedinstvenim u svetu, a maksimalna temperatura do koje se zagreva akumulaciona masa iznosi 800 stepeni Celzijusovih.

Sistem izolacije jezgra akumulatora je takođe patentirano rešenje profesora Petrovića, koje omogućava da toplotni gubici budu manji od šest odsto na godišnjem nivou.

Taj sistem koristio bi se za proizvodnju električne energije i snabdevanje toplotnom energijom gradova i manjih mesta, a moguća je primena u prehrambenoj, tekstilnoj, drvnoj, hemijskoj industriji i drugim proizvodnim granama.

Pored proizvodnje energije moguća je i integracija sistema za odslanjavanje morske vode, što ga čini vrlo atraktivnim za zemlje Bliskog istoka.

Prednosti sistema su u kontinuiranoj proizvodnji energije iz akumulirane sunčane energije, a kapacitet akumulacije je do pet puta veći od postojećih sistema.

Nema ograničenja u odabiru lokacije za instalaciju postrojenja, jer se sistem može primeniti u svim zemljama sveta.
Dizajn koncentratora urađen je u specijalnoj softverskoj simulaciji koja omogućava da konstrukcija izdrži sve atmosferske uticaje sa velikom uštedom u materijalu, za razliku od sličnih postojećih sistema.

Na prezentaciji "prve šumadijske solarne toplane" održanoj u Badnjevcu za projekat su se zainteresovali predstavnici opštine Velika Plana, gde bi se radio koncentrator prečnika 55 metara i snabdevao energijom ceo grad.

Izrada takvih velikih sistema, kako je objasnio Petrović, dovela bi do pokretanja industrije i omogućila otvaranje velikog
broja novih radnih mesta, angažovanje domaćih projektantskih i izvođačkih firmi.

Snabdevanje sirovinama iz Srbije dovelo bi do smanjenje uvoza energenata, što bi predstavljalo veliku uštedu, a postoji i mogućnost proizvodnje radi izvoza na evropsko i svetsko tržište.

Za učešće u realizaciji ovog projekta zainteresovane su velike svetske kompanije i u toku je realizacija projektnih rešenja za Indiju, Englesku i Jordan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

meki

26.02.2012. 11:27

@Dejan - I treba. To ce ponovo biti glavni grad Srbije. Lociran je tacno u centru Srbije. A i od Beograda nam je svima vec muka. Ovu zemlju su vodili Beogradski dziberi iz kruga dvojke i evo dokle su je doveli. Srbiju mora da vode svi, a glavni grad mora da bude samo administrativni centar a ne mesto za provod politicara. Beograd kao Njujork ili Amsterdam, a Kragujevac kao Vasington ili Hag.

Sunce

27.02.2012. 21:01

@Dejan - Sa ovim projektom nema nikakve veze opstina Kragujevac, vec je to licno ulaganje prof.dr.Vladana Petrovica i njegovih poslovnih partnera iz Engleske.

Milan

01.06.2012. 13:00

@Dejan - googlaj malo. bilo na svim televizijama, imash na youtube-u, a verovatno cesh da gledash na diskaveriju za neku godinu kako je to uradjeno u nekoj pametnijoj zemlji... ovde se greje na ugalj, ruski mazut i eventualno ruski gas. drugachije ne moze, izgleda :(

paja55

25.02.2012. 21:25

Sada me nebi iznenadilo da nam slete vanzemaljci i ponude da nam grade fabrike sa njihovim tehnologijama i postanemo svetska super sila, a kad se probudimo vidimo da smo spali sa kreveta na kojem smo nocas spavali. Neka nam rts javi kad stignu jer nase je pravo da znamo sve , zar ne.

bata Boža

25.02.2012. 22:34

Pre neki dan je pisalo da u Kikindu najveći solarni paneli,do izbora usvakom gradu i selu i eto rešenje energetske krize .Samo da nam je znati ko smišlja ovakve vesti ,ako su savetnici oko BoTA providno je .

Dejan

04.03.2012. 21:05

Cek,sta ,nisam razumeo,jedan takav koncentrator precnika 55 metara bi zimi celu Veliku Planu snabdevao energijom?