Sve je manje preduzetnika

D. I. K.

04. 01. 2011. u 21:00

Све је мање предузетника
Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre: Kroz stečaj izbrisane 5.974 firme u prošloj godini
PRVI put je zabeleženo da je tokom jedne godine broj brisanih preduzetničkih radnji veći od broja novoosnovanih - kaže Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre, i ocenjuje trenutno stanje domaće ekonomije iz perspektive podataka kojima raspolaže Agencija.

- Tako je lane registrovano 35.299 novih, a iz registra obrisano 37.168 postojećih radnji. Kod preduzeća, broj brisanih je tri puta veći nego što je uobičajeno, dok je broj novoosnovanih firmi u 2010. pao ispod 10.000.

* Zašto je toliko preduzeća brisano iz registra privrednih društava?

- Tokom cele prošle godine, iz Registra je obrisano ukupno 9.375 preduzeća. Međutim, za to postoji logično objašnjenje, pošto su 5.974 firme izbrisane po osnovu automatskog stečaja. Naime, Zakon o stečaju nalaže da se nad firmama koje su u blokadi više od godinu dana sprovodi automatski stečaj, a Agencija ih iz registra briše po osnovu rešenja suda. Konačno je počela da se raščišćava situacija u ovoj oblasti.

* Koliko, zapravo, preduzeća posluje u Srbiji?

- Registrovano je 110.000 privrednih društava i 224.500 preduzetnika. Međutim, realnu srpsku ekonomiju čini tek polovina njih. Naime, podaci iz završnih godišnjih računa za 2009. pokazuju da oko 23.000 preduzeća nema niti jednog zaposlenog, a da oko 20.000 njih ima samo jednog zaposlenog radnika. Tako privredu s realnim kapitalom i potencijalom čini oko 70.000 firmi i oko 22.000 preduzetničkih radnji koje su u obavezi da podnose finansijski izveštaj. Takođe, prisutan je stalni pad broja zaposlenih u sektoru malih i srednjih preduzeća, a cela privreda posluje s gubitkom od blizu milijarde evra.

* Hoće li se proces registracije još ubrzati?

- U ovoj godini Agenciju očekuje integrisanje sistema između više institucija, što će omogućiti trenutno dobijanje i dodeljivanje poreskog identifikacionog broja, što u sadašnjem postupku traje 48 sati.

* Hoće li to da poveća mogućnosti eventualne zloupotrebe?

- Firma ne postaje fantomska registracijom nego svojim delovanjem. Mi već uveliko, na nedeljnom nivou, razmenjujemo podatke na nivou Agencija - Poreska uprava - MUP, a analize su pokazale da je najveći nivo pranja novca bio pre formiranja Agencije za privredne registre. Prostor za zloupotrebu se sužava što se više povećava razmena podataka i integrišu baze. Inače, pranje novca je međunarodni problem. Postoje procene da se oko pet odsto BDP najrazvijenijih ekonomija stvara upravo u zoni sive i crne ekonomije.

* Uskoro bi trebalo da zaživi i registar mera i podsticaja regionalnog razvoja?

- Od 1. februara trebalo bi, na jednom mestu, da budu objedinjeni podaci o svim davanjima iz 11 državnih izvora ka krajnjim korisnicima, bilo da su u pitanju subvencije, investicije u infrastrukturu, startap krediti, donacije... Reč je o zbirnom prikazu po opštinama, odobrenom iznosu kredita, izvoru sredstava, broju novozaposlenih... Kroz ovaj registar pratiće se realizacija projekata i regionalni razvoj.

PRESEK STANJA PRIVREDNIH SUBJEKATA

PREDUZEĆA

109.937 aktivnih preduzeća

9.469 osnovanih u 2010. godini

9.375 brisanih preduzeća

PREDUZETNICI

222.495 aktivnih radnji

35.299 osnovanih u 2010. godini

37.168 obrisanih u 2010.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Marko Milosevic

05.01.2011. 07:27

Ma sve je to lepo na papiru, kao daju subvencije i start up kredite. Malo morgen. Evo ja sam cist primer. 25 godina imam, zavrsio sam odlicnu skolu biznisa u Majamiju. Zeleo sam da se vratim kuci u rodnu Srbiju i imao sam razvijene biznis planove, plasman na evropsko trziste (izvoz zavrsnog proizvoda), itd. Ne znam ni sam kome se sve nisam obratio i nista nisu ponudili, osim "povoljnih" kretida. I tako ja ostadoh daleko od kuce, stvaram posao prokletim amerikancima i pravim biznise po svetu...

Milos

05.01.2011. 18:05

@Marko Milosevic - Pa ni u Americi ti ne nude subvencije i startap kredite, što bi ti poreski obveznici Srbije onda plaćali tako nešto? Nismo mi bogatiji od Amerike.

milmilose

05.01.2011. 22:07

@Marko Milosevic - Ali , dragi Miloše u Americi banke nemaju zelenaške kamate.Kamatne stope su desetinu puta manje ili oko 1000 odsto.

skeptik

05.01.2011. 22:45

@Marko Milosevic - ne znam za Ameriku ali znam za Svicarsku - oni daju i statup kredit i subvencije pa cak oslobadjanje od poreza u prve 2 godine. Cak i unviverziteti imaju svoju "spin off" podrsku. (npr. kad neka istrazivacka grupa zeli da komercijalizuje otkrica). Zavod za zaposljavanje takodje pomaze u izradi poslovnog plana i finansiranju. Ne treba biti puno pametan samo pogledati kako to uspjesni rade. I imati volje da se nesto uradi na tom planu sto ova vlada ocigledno nema.

vujic

06.01.2011. 10:52

bio bi red da ministar ekonomije posle ovakvih katastrofalnih rezultata podnese ostavku a i ministar trgovine. Oni su krivi zasto ja kao privatnik cekam 6 meseci da mi velike firme plate, a od lokalne samouprave imam jos dugovanja iz 2008. godine. Gospodin Dinkic i Milosavljevic vole da se sepure i da pricaju kako su pametni a sada smo videli njihove rezultate i da je ovo iole ozbiljna a ne banana drzava red bi bio da podnesu ostavke.

Srbija

06.01.2011. 18:30

Evo vam dragi gradjani odgovora zasto Srbija tapka u mestu ! Dok g. Milosevic zeli otvoriti neki posao u ovoj bezposlicarskoj drzavi , odmah sledi kontra nekog Milosa koji se "brine " da ova drzava ne ode u bankrot !! Bravo Milose , ova Srbija je puna takvih koji koce njen razvoj , ukratko: zavideti nekom sto ima , to je kod nas na prvom mestu !