Trgovac odgovoran za robu

D. M.

nedelja, 02. 01. 2011. u 21:55

Трговац одговоран за робу
Sa prvim januarskim danom počela primena novog Zakona o zaštiti potrošača

TRGOVAC je prema novim propisima Zakona o zaštiti potrošača, čija primena je počela sa prvim danom 2011. godine,odgovoran za sve što plasira na tržište. Reč je o potpunoj odgovornosti za kvalitet svega što prodaje - od hrane, garderobe, kućnih aparata, pa do usluga.

Prema novom zakonu, opšti garantni rok za tehničke proizvode je od sada dve godine, a u slučaju nedostatka u prvih šest meseci potrošač ne mora da dokazuje da ga nije prouzrokovao. Trgovac će biti obavezan da zameni proizvod.

Novi Zakon obavezuje trgovce i da jasno obaveste kupca o kvalitetu robe koju nude, sa istaknutom cenom proizvoda, uključujući PDV, ali i drugim podacima, pa i porezima. I to na razumljiv, čitljiv i lako uočljiv način.

Novim zakonom se zabranjuje direktan marketing, trgovci bez pristanka potrošača neće moći da ga zovu telefonom, šalju elektronsku poštu i dostavljaju štampane materijale, koje potrošač nije tražio.

Novim propisima, organizacije potrošača u Srbiji dobijaju veća prava, moći će da pokreću kolektivne mere zabrane i da kolektivno zastupaju interese potrošača, a njihov zadatak je i da ukažu na nepoštenu poslovnu praksu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

xyz

03.01.2011. 10:33

Ovo je kljucno: "Novim zakonom se zabranjuje direktan marketing, trgovci bez pristanka potrošača neće moći da ga zovu telefonom, šalju elektronsku poštu i dostavljaju štampane materijale, koje potrošač nije tražio.".. Daj boze da se ovo postuje.

Viki

03.01.2011. 12:24

Da li se ovo odnosi i na lazno reklamiranje usluge kulture, kada RTS kaze da je serija Selo gori najgledanija a ona je najgora od svih!Ili nam za tv pretplatu prodaje bajate, tj. polovne serije po stoti put.Uopste, za dosadan i nekreativan program uzimaju unapred pare.Najzanimljivi program na RTS jesu skupstinske rasprave.

giga moravac

03.01.2011. 23:53

@Viki - Serija Selo gori... prikazuje jednu Srbiju za koju većina beograđana i ne zna da postoji. Ta serija nikome ne može da smeta. Samo onima koji su sa sela pobegli u Beograd pa ih ona podseća na korene.