Gorivo na maksimumu

P. JANJATOVIĆ

21. 11. 2010. u 21:07

Гориво на максимуму
Poskupljenje naftnih derivata, dizela i tečnog naftnog gasa uznemirilo vozače u. Dizel dostigao najviši nivo koji je određen pre pola godine

POVEĆANJE cena dizela D2 i tečnog naftnog gasa za pet i 12 dinara od početka novembra, unelo je strepnju među vozače. Gorivo u Srbiji nije poskupelo od maja, kada je Ministarstvo rudarstva i energetike po novoj formuli odredilo maksimalne cene. Prema navodima iz Ministarstva, vremenski preduslov za novi cenovnik je ispunjen, ali procenat promene još nije dostigao 3,5 odsto.

Trgovci su ovih dana povećali cenu dizela D2 za 4,6 dinara. Tako je ovo gorivo dostiglo maksimum koji je određen pre pola godine. Dizela nije bilo na prodajnim mestima NIS, ali ga od prošle nedelje ima dovoljno. Veću cenu je, kako objašnjavaju stručnjaci, donela jesenja setva, pa je i NIS iskoristio priliku da 5. novembra koriguje cenovnik.

AUTO-GAS
OKO 300.000 tona tečnog naftnog gasa potrošeno je u Srbiji prošle godine. Ovo predstavlja skok, jer je 2003. potrošnja iznosila tek oko 60.000 tona. Sa cenom od 67 dinara po litru, autogas je i dalje najjeftinije gorivo. Srpskim putevima vozi između 350.000 i 400.000 vozila na TNG.

Kako objašnjavaju stručnjaci, TNG je poskupeo zato što blokade skladišta i nemiri u Francuskoj otežavaju snabdevanje Zapadne Evrope. Cena TNG bi, kako kažu, trebalo da do kraja godine ostane stabilna.

Kada je sirova nafta na svetskom tržištu pre desetak dana dostigla dvogodišnji maksimum (više od 88 dolara za barel), pojavile su se spekulacije da bi nova cena goriva u Srbiji uskoro mogla da se poveća za četiri do pet dinara po litru. Tada se i procenat za poskupljenje goriva u Srbiji povećao sa 2,35 na 2,7 za samo nekoliko dana. I dok vozači strahuju da bi i benzin uskoro mogao da poskupi, u Ministarstvu kažu da je zasad ispunjen samo vremenski preduslov za korekciju cenovnika, ali da procenat promene još nije dostigao 3,5 odsto.

Sirova nafta na svetskom tržištu ugovarana je u petak za 81,51 dolar za barel, što predstavlja pojeftinjenje u odnosu na pređašnji „izlet“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dragan

22.11.2010. 15:11

Šta tu komentarisati! Oni imaju čarobnu formulu i pojeftinjenja će biti kada sekire budu sa neba padale! To što nam automobili troše gorivo kao da su neispravni to nikom ništa!Dok bude Bosne i dok budem tamo mogao sipati, ovi naši lopovi moj dinar videti neće!