Krediti i za svadbe

A. K

21. 04. 2010. u 20:56

Кредити и за свадбе
Srpski turizam je na prekretnici, jer beležimo sve veći pad broja domaćih turista, a loša ekonomska situacija ne nudi nadu da će se situacija promeniti nabolje zbog loše usluge

SRPSKI turizam je na prekretnici, jer beležimo sve veći pad broja domaćih turista, a loša ekonomska situacija ne nudi nadu da će se situacija promeniti nabolje. U prva dva meseca ove godine Srbija je imala 35 odsto manje noćenja u odnosu na isti period lane.
- Iako se turizam u svetu polako oporavlja mi ćemo udar ekonomske krize osetiti tek narednih meseci - kaže Goran Petković, državni sekretar za turizam. - Uveli smo mnoge mere, a jedna je kreditiranje putovanja po Srbiji, a na hotelijerima je da to iskoriste i za organizovanje proslava.
Ipak, sve je to nedovoljno, jer pad broja turista beleže sva turistička mesta koja žive od domaćih gostiju. Činjenica je da sve više ljudi ide u inostranstvo.
- Pad ide lančano, jer istog dana kada jedna velika firma ode u stečaj ili se organizuje štrajk, ugostiteljstvo ima 20 odsto manji prihod - kaže Ratko Uljarević, iz “Višnjice”. - Naš turizam ne upropaštavaju samo visoke cene nego i neljubazni carinici, loši konobari i najave većeg PDV-a.
Još veći problem je stalno poskupljene usluga koje je ove godine za pet odsto veće.
Primanja zaposlenih u turizmu veća su samo od onih u drvoprerađivačom sektoru!
Dok je lane prosečna neto plata u privredi bila 31.733 dinara, zaposleni u turizmu dobijaju 18.176 dinara. Ove godine prosečne zarade su još niže - 17.596 dinara!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

bobili

22.04.2010. 13:12

Gospodine Vi zaista nemate pojma kako se vodi ova privredna grana,pustite strucne ljude,bolje o tome razmisljajte a ne o povecanju PDV-a