Rafinerija u Obrenovcu

E. V. N

četvrtak, 15. 04. 2010. u 20:54

Рафинерија у Обреновцу
 Sve više otpora građana prema velikim energetskim investicijama u Srbiji. U Smederevu i stanovništvo i vlast podeljeni oko gradnje rafinerije

 AKO projekat gradnje rafinerije u Smederevu propadne, kompanija „Komiko oil“, u junu počinje pregovore za gradnju u Beogradu - potvrdio je u četvrtak za „Novosti“ Miroslav Čučković, član gradskog veća Beograda.
On je objasnio da se za sada samo razgovaralo i predstavnicima „Komika“ su predočene tri potencijalne lokacije na kojima je slobodno oko 100 hektara zemljišta. Prva lokacija je „Bazna hemija“ u Obrenovcu, a prednost je infrastrukturna opremljenost, reka Sava i železnički transport.
- Osim Obrenovca u „igri“ su i lokacije u Grockoj i u Surčinu - rekao nam je Čučković. - Ovo bi mogla biti važna investicija za Beograd, jer bi u gradnji učestvovalo 2.700 ljudi, a kasnije u samoj rafineriji oko 700. Spremni smo, a „zeleno“ svetlo za eventualne pregovore dao je i gradonačelnik Dragan Đilas.
Problem saradnje vlasti i investitora u Smederevu traje već duže vreme, a referendum se sve češće pominje kao jedini način izbora. Više od godinu dana holandsko-američka kompanija „Komiko oversajz“ pokušava da završi sve procedure za dobijanje dozvola za gradnju rafinerije u Smederevu, vrednu 250 miliona dolara. Za 20. april zakazan je novi, treći pokušaj da se Skupština izjasni o referendumu, a raniji su propali jer nije bilo kvoruma. Ipak, „Komiko“ nije odustao od rafinerije, ali politička nestabilnost i mogući referendum ozbiljno prete investiciji.
- Treba i dalje imati strpljenja, jer Srbija pruža najbolje uslove za investiranje, a Vlada Srbije ima političku stabilnost i želju za ekonomskim razvojem - kažu u „Komiku“.

PROJEKTI
MINISTAR energetike Petar Škundrić kaže da je gradnja HE na Ibru bio izmišljen povod za promenu lokalne vlasti.
- Urađena je studija izvodljivosti koja pokazuje opravdanost i isplativost projekta, vrednog 300 miliona evra, koji bi dolinu Ibra pretvorio u dolinu Rone - objasnio je Škundrić. - Ibrom će i dalje moći da se splavari, peca, plove brodovi. Urađene su analize i nema negativnih uticaja na životnu sredinu. Do kraja godine završiće se projektna dokumentacija, a u prvoj polovini godine treba da se osnuje zajedničko preduzeće EPS i „Seći energije“.

PETICIJA
KRALjEVČANI su, „za svaki slučaj“, već predali i peticiju sa 1.000 potpisa protiv malih HE. Ako zatreba, kažu, neće biti problema da se na toj peticiji nađu i potpisi još nekoliko desetina hiljada stanovnika ovog kraja i drugih delova Srbije. Razmišlja se i o formiranju asocijacije za zaštitu Ibra, otvaranju posebne stranice na Internetu i drugim „ekološkim“ akcijama...
I u Smederevu se uveliko sakupljaju potpisi za raspisivanje referenduma, a u DSS i „Koaliciji za bolje Smederevo“ kažu da je akcija je pri kraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

goran

15.04.2010. 23:23

ovo je dobra vest za nas grad. ako nece smederevo ima ko hoce. stvarno se vidi da dilas ,zna da vodi grad,i obezbedi ono sto nam je najpotrebnije sada. ovaj covek zasluzuje mesto premijera,i stvarno zasluzuje da vodi ovu drzavu.

MomaSD

16.04.2010. 11:25

Hvala Bogu. Samo da ne bude u Smederevu. Mada mi je i Grocka problematična, zbog blizine. Ipak i to je bolje nego na par kilometara od centra Smedereva.

ssss+

16.04.2010. 14:19

Tacno je to da Sbija nabolje odgovara investitorima ali nikako narodu,pa pogledajte Pancevo hoce ljudi da pocrkaju a para nema kazu, ko laze i zasto?Drzava da se ne mesa u zivot gradana Smedereva znaju oni sta im je najprece dosta im je US gvozde.

RadaR

16.04.2010. 14:44

Cekajte bre, ljudi, sta ce nam jos jedno Pancevo, jel to Srbija nasla naftu? DA LI STE VI NORMALNI?

filip

16.04.2010. 15:29

e tako je kada nam dodu investicije. prode dva godine dogovaranja sa valdom,a onda nasi lokalci pocinju. pocinje trazenje sopstvenih interesa,pa familijarna politika,pa drugarska,a onda dovodenje gradana u zabludu.kao ono,potrovace nas,to nam ne treba,a vreme prolazi,poslova nema,para nema....... dilas, pomogni ovu drzavu,i zavedi red.mi drugacije ne znamo. trebaju nam radna mesta,treba nam razvoj, da je tito pitao nas narod ni auto put ne bi imali,a kamoli elektranu derdap...............

MomaSD

16.04.2010. 15:35

Beograđani saznajte malo više o "investitoru" i rafineriji koja je trebalo da "preporodi" Smederevo a sada se nudi vama Možda je ovo, ipak, još jedan pritisak na Smederevce?

Necer

16.04.2010. 22:17

Neka ožive poljoprivredni kombinat Godomin i njihovu ogromnu hladnjaču i eto im toliko zaposlenih. A koliko bi voćarstvo napredovalo u Smederevu sa tim ne treba trošiti reči. Smederevo ima svoje potencijale i mnogo načina da uposli svoje stanovništvo ali je izgleda kao i u celoj Srbiji važnija provizija za pojedince od svenarodnog boljitka. Treba se okrenuti poljoprivredi,voćarstvu i turizmu.To je budućnost Smedereva i na tome trebaju svi građani da insistiraju.

boris

17.04.2010. 11:20

Ti filipo pravi rafineriju u svom dvoristu, a ne u mom. Umesto da na najplodnijoj zemlji pravimo zdravu hranu, mi cemo da je zagadjujemo, Grocka, hitno, mora da ustane protiv rafinerije! Pitajte pancevce, blizu su, sta to znaci!

Bg

18.04.2010. 17:23

Djilas ima u Beogradu problema preko glave da nemoze sa njima da se bori a sad mu treba jos i rafinerija , nema od toga nista prvo treba grad ocistiti od sve vece mafije a posle toga ce strani investitori sami navaliti....Srbiji ne trebaju po svaku cenu tako veliki zagadjivaci ! Ako Smederevo pametno iskoristi svoju plodnu zemlju imace daleko vise koristi od neke prljave rafinerije....

Smederevac

18.04.2010. 20:17

Necer i Moma SD, naravno da svako selo,pa tako i Smederevo treba da zivi samo od poljoprivrede i seoskog turizma (a niko da mi jednom da dobre argumente sta je to od posebnog znacaja u Smederevu sa aspekta turizma). Jer da,SD je ako se na tome zadrzi jedno obicno SELO. Tvrdjava je jedino sto valja u gradu a u poredjenju sa drugim podunavskim gradovima Smederevo svakako nije reprezentativan turisticki grad. Dalje, poljoprivreda ni izbliza ne obezbedjuje sredstva kao industrija. Sa druge strane,insistirati na poljoprivredi danas ravno je samoubistvu (da zavisis od nakupaca voca i hladnjaca koje oduvek seljacima vade dusu na slamcicu oko cene). Smederevo svom razvoju moze da zahvali upravo najvise industriji,koja je uposlila mlade ljude. Ako Smederevo nastavi da propusta jednu investiciju za drugom,ne samo da ce u gradu ostati isto,vec ce biti i gore,mladi ce odlaziti. Ko misli drugacije,vara se.

tanja

18.04.2010. 23:03

Nikako rafinerija. Pa mi smo se nagutali i najeli uranijuma, kad smo vec propali i siromasni, necemo dodatno da se trujemo.