ZA strateško partnerstvo sa Srbijom u izgradnji Hidroelektrane “Đerdap 3” zainteresovane su kompanije iz Kine, Nemačke, Austrije i Norveške, a vrednost investicije procenjena je između četiri i šest milijardi evra - izjavio je u ponedeljak u Majdanpeku Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike.
- Reč je o reverzibilnoj hidroelektrani za koju jedino mi u ovom delu Evrope imamo prirodne uslove za izgradnju. To je najkapitalnija investicija u našoj zemlji, budući da bi instalisana snaga tog pogona iznosila 2.400 megavata - podvukao je Škundrić.
Ministar ističe da je reč o hidroelektrani koja pruža sigurnost kompletnom elektroenergetskom sistemu i da bi njena izgradnja Srbiju učinila jednom od najmoćnijih energetskih sila na Balkanu.
- Kada se bude sagradila hidroelektrana “Đerdap 3” moći ćemo da uspostavimo kvalitetnu saradnju sa zemljama u okruženju koje grade atomske centrale, a nemaju takozvanu vršnu snagu, što je velika šansa za našu elektroprivredu koju ne smemo da propustimo - naglasio je Škundrić. - Ostalo je još da državno rukovodstvo pažljivo razmotri ponude svih potencijalnih strateških partnera i odabere onog ko nama najviše odgovara, jer smo sada u situaciji da biramo.

DROBILICA
U NAREDNIH šest-sedam godina u srpsko rudarstvo i u energetiku Srbije, biće investirano devet milijardi evra. Deo ulaganja biće iz republičkog budžeta, dok će ostatak obezbediti strateški partneri - izjavio je Škundrić, koji je u rudniku bakra u Majdanpeku pustio u rad revitalizovani sistem za transport rude i novu sitaru - sistem za drobljenje rude, u koju je uloženo milion evra.