MALA i srednja preduzeća u Srbiji, u kojima danas radi oko 1,3 miliona ljudi, ubezo će moći da računaju na specijalne, dinarske pozajmice - najavljuje za "Novosti" Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije.
Budžetom za 2009. godinu prvi put se predviđa konkretna pomoć privredi, što je posebno važno u uslovima globalne krize. Prema Dinkićevim rečima, država je za narednu godinu planirala izdvajanje od 50 milijardi dinara, odnosno više od 1,5 odsto BDP-a kao garanciju poslovnim bankama za povoljne kredite privredi.
U narednih mesec dana, ministarstva ekonomije i finansija, zajedno sa Narodnom bankom Srbije i poslovnim bankama, pripremiće i uredbu koja treba da pomogne likvidnost naših firmi. Tako će, u narednoj godini, mala i srednja preduzeća moći da se obrate poslovnim bankama kako bi popravila sopstvenu likvidnost ili pribavila sredstva za investicije.
- Po dobijanju konkretnih zahteva firmi, poslovne banke ocenjuju bonitet klijenata i obraćaju se Vladi Srbije za garanciju. Ideja je da država ove kredite garantuje u iznosu od 70 do 80 odsto - objašnjava potpredsednik Dinkić. - Sa dobijenom garancijom, zahtev se prosleđuje Narodnoj banci Srbije, koja odobrava kredit i to sa kamatom koja će biti izuzetno niska, 60 odsto od važeće eskontne stope. Odnosno, pretpostavka je da kamata bude svega dva odsto viša u odnosu na projektovanu inflaciju. Krediti će se, inače, odobravati na tri godine.
O ovoj meri postignut je dogovor i sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom.
- I Republika Srpska napraviće sličan paket za firme na svojoj teritoriji, a kredite bi, po principu sličnom ovdašnjem, mogla da odobrava Komercijalna banka, kao i druge poslovne banke koje funkcionišu u RS - objašnjava Dinkić. - Vlada Republike Srpske bi uskoro trebalo da utvrdi visinu ove garancije.
Budžet za narednu godinu jeste restriktivan, subvencije su manje za 21 milijardu dinara, ali je zato, ukazuje Dinkić, za kapitalne investicije namenjeno 30 odsto više nego ove godine.
Potpredsednik Vlade Srbije podseća i da je za narednu godinu planirano da se za zajednički projekat sa "Fijatom" izdvoji oko 14 milijardi dinara.
Značajna sredstva, ukazuje potpredsednik Vlade, biće izdvojena i za stimulaciju grinfild projekata, zatim Fond za razvoj, pa za oko 3.000 kredita bez hipoteke namenjenih početnicima u biznisu, kao i za aktivne mere zapošljavanja. Izdvojiće se, takođe, i za Tranzicioni fond namenjen namirivanju socijalnih potreba onih koji su ostali bez posla.
Krenuće se i sa gradnjom industrijskih zona, ali će prioritetna biti ona mesta u kojima već postoje zaključeni ugovori sa konkretnim investitorima, kao što su Inđija, Svilajnac, Lapovo ili Koroman polje u Kragujevcu.
- Verujem da ćemo ovakvim budžetom, uspeti ne samo da održimo broj zaposlenih nego i da ga povećamo. Sektori u kojima, definitivno, verujemo u rast su auto-industrija, drvno- prerađivačka i tekstilna industrija - zaključuje potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

NAMET NA LUKSUZNE
POTPREDSEDNIK Vlade kaže da će se protiviti bilo kakvim novim nametima privredi.
- Postojali su tu brojni predlozi - otkriva Dinkić. - Jedna od poslednjih stvari jeste ideja da se podigne iznos takse na registraciju automobila. Apsolutno ćemo se boriti protiv ideje da se taj iznos poveća za automobile do 2.000 kubika, jer se time štete siromašniji i srednja klasa. Treba naći modus da se jahte, avioni i luksuzni automobili, a za koje se, uglavnom, ne plaćaju dažbine ovde, oporezuju u Srbiji ukoliko njihovi vlasnici žive ovde. Takođe, ideja da se, pri registraciji vozila, izjednače fizička i pravna lica nije loša, ali ako važi za luksuzne automobile.

POREZ NA PLATE
VERUJEM da bi bilo dobro da se smanji porez na plate, podizanjem visine neoporezivog dela sa 5.000 dinara na 8.000 dinara - kaže potpredsednik Dinkić, uz ogradu da do sada nije imao podršku za ovaj predlog. - Na ovaj način bi, bez promene cene gotovog proizvoda, radnici sa najnižim primanjima dobijali "finansijsku injekciju".