Četiri dinara manje za autogas

A. MUSLIBEGOVIĆ

11. 11. 2008. u 19:39

Четири динара 
мање за аутогас
Ako dolar ne ojača u narednih 10 dana, moguća niža cena TNG, koja se formira na slobodnom tržištu. Trenutno, litar najčešće košta 54,5 dinara, mada je u unutrašnjosti i jeftiniji

AKO kurs dolara ostane na trenutnom nivou i ne dođe do većeg jačanja američke valute, u narednih desetak dana autogas bi mogao da pojeftini i to za oko četiri dinara, objašnjeno je "Novostima" u kompaniji "Vital gas tehnolodži", jednoj od većih uvoznika i prodavaca autogasa.
Prema rečima Milana Pavlovića, direktora ove firme, cenovnik autogasa, popularnog TNG, formira se na slobodnom tržištu i cene se ne određuju prema uredbi koja važi za osnovne naftne derivate. Sadašnja cena TNG na najvećem broju pumpi u Srbiji je 54,5 dinara za litar, mada se u unutrašnjosti autogas prodaje i po nižim cenama. Ipak, poslednja dva meseca jedino pitanje vozača koji koriste autogas bilo je zašto u trenutku kada padaju cene goriva, ne pojeftinjuje i TNG.
Cena TNG zavisi od ponude i tražnje. Sada je tražnja veća, a ponuda je ostala ista.
- Uvoz je slobodan, zato je cena maksimalno konkurentna i zavisi od poteza svih učesnika na tržištu - kažu u NIS i ukazuju da se cena menja kada dođe do značajnih promena uvoznih cena.
Prema rečima direktora "Vital gasa", u litru gasa koji se prodaje po ceni od 54,5 dinara porez na dodatu vrednost čini 8,31, a akciza je 6,23 dinara, tako da u državnu kasu ide 14,54 dinara.
- Cena bez poreza i akcize je 39,96 dinara i kada se oduzmu transportni troškovi, koji su u proseku dinar za litar, dolazi se do 38,86 dinara - rekao nam je Pavlović. - Kako je veletrgovinska prodajna cena 32,30 dinara za litar, dolazi se do toga da je zarada trgovaca 6,56 dinara po litru, tako da nema govora o trgovinskim maržama od 15 ili 20 dinara.

RAST MANjI
KAKO kažu u NIS, promet tečnog naftnog gasa u ovoj godini biće oko 200.000 tona. Procena je da je učešće NIS na tržištu Srbije oko 60 odsto, a da na autogas otpada oko 80 odsto potrošnje tečnog naftnog gasa. Iako trend rasta potrošnje još postoji, u NIS kažu da je u daleko manjem obimu nego protekle tri do četiri godine.

* * * * *

PROMENA CENA SIROVE NAFTE NAGOVEŠTAVA SNIŽENJE ZA DINAR I PO
BENZIN KLIZI ZA VIKEND


VEĆ u četvrtak trebalo bi da bude poznato za koliko će gorivo pojeftiniti, a prema dosadašnjim kretanjima naftni derivati bi od vikenda mogli da se "spuste" između 1,5 i dva dinara.
Prema podacima iz kompanije "Petrobart avia", promena cene sirove nafte i kursa dolara za poslednje dve nedelje dostigla je 3,17 odsto u korist pojeftinjenja. Ali, precizne podatke za koliko će koja vrsta benzina imati nižu cenu, saopštiće u četvrtak Ministarstvo energetike, kada bude urađen presek.
Inače, sirova nafta je u utorak na Njujorškoj berzi pala na 60,57 dolara za barel, a u jednom trenutku trgovalo se po ceni od samo 60,29 dolara. Evropska brent nafta na međunarodnoj berzi petroleja u Londonu je istovremeno pojeftinila za gotovo dva dolara na 57,20 dolara za barel.
Nafta je u utorak ponovo pojeftinila, iako je u ponedeljak naglo skočila, kada je Kina objavila da planira da potroši 586 milijardi dolara za podsticaj privrednog rasta.
Inače, gorivo je poslednji put pojeftinilo 29. oktobra i to u proseku za 8,4 dinara. Motorni benzini su pojeftinili za 7,73 dinara po litru, a dizel goriva za 9,05 dinara po litru.
Sada litar benzina od 95 oktana košta 89,27 dinara po litru i cenovnik je sa početka novembra prošle godine.
Litar dizela D 2 staje 73,46 dinara, a vozači eko 3 dizel plaćaju 76,29 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije