POSLE spajanja "Hajnekena" i "Efesa" pod imenom "Ujedinjene srpske pivare", u junu ove godine, nova kompanija odlučila je da zatvori pivaru u Pančevu. Istovremeno, biće smanjena i proizvodnja u pivarama u Zaječaru i Novom Sadu sa sadašnjih 2,1 milion hektolitara na 1,5 miliona hektolitara piva godišnje.
Po formuli "manje piva, manje i radnika", "Ujedinjene srpske pivare" smanjiće broj zaposlenih za oko 200 od ukupno 600. Prema informacijama iz ove kompanije, za socijalni program, odnosno stimulativne otpremnine, biće utrošeno 100 miliona dinara. Novi vlasnici dodaju da će otpremnine biti sigurno veće od garantovanih ne samo zakonom, nego i Kolektivnim ugovorom. Istovremeno, oko 30 zaposlenih iz pivare "Vajfert" u Pančevu premestiće na druge pozicije u kompaniji.
- Ti potezi neophodni su kako bi se postigli konkurentnost i finansijski opravdana proizvodnja - ističu u "Ujedinjenim srpskim pivarama". - Analiza poslovanja pokazala je da su proizvodni kapaciteti nove kompanije veći od potreba tržišta i da je neisplativo dalje investiranje u pivaru u Pančevu.
"Pančevačka pivara", prema nalazima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ne ispunjava tehničke i ekološke standarde da bi se odobrio nastavak proizvodnje u skladu sa zakonom. Istovremeno, pivara u Novom Sadu dobila je sve neophodne dozvole, dok ih pivara u Zaječaru već ima.
U skladu sa tim, "Ujedinjene srpske pivare" navode da su odlučile da investiraju u proizvodnju piva u Zaječaru i u Novom Sadu, gde će u naredne tri godine uložiti 50 miliona evra. To će omogućiti, ističe se, primenu međunarodnih standarda kvaliteta i dalji razvoj izvoznih poslova, koje pivara u Novom Sadu radi u saradnji sa sestrinskim kompanijama "Hajneken" grupe.
Kompanija "Ujedinjene srpske pivare" 72 odsto je u vlasništvu "Hajnekena" i 28 odsto u vlasništvu "Efesa". Kompanija ima dve pivare u Srbiji, u Zaječaru i u Novom Sadu. "Vajfert" pivo će se proizvoditi u pogonima "Ujedinjenih srpskih pivara" u Novom Sadu i Zaječaru.
Multinacionalna kompanija "Hajneken" završila je preuzimanje "MB pivare" iz Novog Sada od "Braće Rodić" u februaru ove godine, a "Hajneken" i "Efes" su dobili odobrenje za spajanje poslovanja u Srbiji u prvoj polovini ove godine. Te dve kompanije udružiće poslovanje i na tržištima Kazahstana i Uzbekistana.

OTPREMNINE 330 EVRA PO GODINI
ZATVARANjEM najstarije pivare na Balkanu, bez posla ostaje 120 radnika, koji će prema rečima Aleksandra Dostanića, predsednika Sindikata dobiti po 330 evra po godini staža, plus 30 odsto na osnovu kolektivnog ugovora.
Ovakav ishod i zatvaranje fabrike, radnici "Pančevačke pivare", zbog slabe profitabilnosti u proizvodnji, očekivali su godinama. O sudbini starog zdanja Pivare u Pančevu, novi menadžment raspravljaće sa lokalnom zajednicom.

NAJSTARIJA
"PANČEVAČKA pivara" je osnovana 1722. godine i u svetu je bila poznata po čuvenom "vajfert" pivu. Posle privatizacije 2003. godine, pivara je prodata turskom "Efes pilsenu". Sve do proleća ove godine radila je pod imenom "Efes-Vajfert", kada je drugi put prodata holandskom "Hajnekenu".