Inflacija u septembru u Srbiji, merena indeksom potrošačkih cena, prema metodologiji Evropske unije, bila je jedan odsto. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene u avgustu bile su 10,9 odsto veće nego u istom mesecu prošle godine.
Prošlog meseca zabeleženo je najveće povećanje cena u grupi alkoholnih pića i duvana - 8,1 odsto više nego u avgustu. Po višim cenama prodavale su se i novine i školski pribor, zbog čega su cene u grupi "rekreacija i kultura" povećane za 2,5 odsto.
Prosečno septembarsko povećanje cena u grupi "hrana i bezalkoholna pića" bilo je 1,7 odsto, zbog povećanja cena svežeg i prerađenog mesa, voća i povrća. Zbog povećanih cena školarina, u grupi obrazovanje zabeležen je rast od 1,4 odsto.
Najveći pad cena, od 2,5 odsto, beleži transport zbog nižih cena derivata nafte. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.
Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge.
Prema standardnoj metodologiji Zavoda, kojom se meri rast cena na malo, cene su u septembru bile za 0,2 odsto više nego u avgustu i 6,7 odsto veće nego u decembru prošle godine.