KAD se u Srbiji rodi dete, rodbina mu u kolevku, umesto novca i igračaka, stavlja - mobilni telefon! Jer, kako drugačije objasniti podatak da naša zemlja, sa 7,5 miliona stanovnika, ima 9,21 milion aktivnih brojeva mobilne telefonije? A, šta tek reći za podatak da preko našeg neba svakog dana preleti gotovo 30 miliona SMS poruka, te da za 24 sata građani Srbije u razgovoru "vija mobilni" provedu oko 20 miliona minuta - ili 14.000 dana!
Po broju telefona smo u evropskom "top 10" - rame uz rame sa Portugalom, Velikom Britanijom, Estonijom. I dalje smo, doduše, daleko od Grka, Italijana, a gotovo duplo zaostajemo za neprikosnovenim "mobilnim" svetskim vladarima - Crnogorcima.
Patriote će, verovatno, zadovoljno uskliknuti da nema mnogo stvari u kojima je Srbija na vrhu. Drugi će, avaj, primetiti da ni posle decenije druženja sa "mobilnima" - koji su, ne bez razloga, u početku nosili nadimak "debilni" - nemamo osnovnu kulturu korišćenja telefona. Treći, opet, da možda i nismo toliko siromašni koliko rečima volimo da se predstavljamo.

MTS BEZ PREMCA

STRUČNJACI procenjuju da će već ove jeseni broj aktivnih korisnika kod nas preći deset miliona. Ovaj je kolač (mada bi, sudeći po bujajućim prihodima telekomunikacionih preduzeća u Srbiji, to pre bila torta, i to na tri sprata sa sočnom trešnjom na vrhu) raspoređen na tri operatera, i to prilično neravnomerno.
Najviše građana svoje poverenje i novac daje - državnoj firmi. Sa 5,6 miliona korisnika MTS je ubedljivo najveća kompanija iz ovog sektora na Balkanu, ne računajući Grčku. Najveći konkurent, multinacionalna kompanija "Telenor", do prvog kvartala ove godine imao je nešto više od tri miliona korisnika, dok je "Mobilkom Austrija", vlasnik "Vip mobajla", u izveštaju za drugi poslovni kvartal na svom sajtu objavio da je za 13 meseci poslovanja uspeo da pridobije 666.600 korisnika, ili 7,2 odsto.
Nije što su naši, ali ih baš trošimo - samo korisnici "Mobilne telefonije Srbije" tokom jednog dana u razgovoru provedu oko deset miliona minuta, iako je prosečan razgovor tek malo duži od šezdesetak sekundi!
Kada se umore od razgovora, vlasnici telefona sa karticama ovog operatera šalju poruke - "iskuckaju" ih 15 miliona dnevno. Lekari tako mogu da se žale da je srpskoj deci kriva kičma, ali nam je barem "fleksor policis brevis", koji pokreće palac (a ovim se prstom najbolje i najudobnije kuca) - sjajno istreniran!
Od januara do avgusta, samo u ovoj mreži napisano je čak tri milijarde SMS i oko deset miliona MMS poruka. To znači da je svaki "emteesovac" bar dvaput obradovao nekoga sličicom sa letovanja ili zimovanja.

SVUDA DOMET

DRŽAVNI provajder je "ispleo" mrežu preko više od 90 odsto teritorije Srbije, a samo tri procenta naseljenih područja je bez signala ovog provajdera. U ovom preduzeću ističu da će "alo", preko satelita, u ostatak zemlje stići - do kraja godine. Istovremeno, novi "3G" signal dobiće i sva mesta sa više od 5.000 stanovnika.
Da se Srbi sve više "mobilišu" i da tržište signala još nije iscrpljeno svedoči i brojka od 220.000 novih korisnika, koji su pojačali mobilnu armiju MTS. Poređenja radi, lane, u godini koja je bila jedna od najuspešnijih od osnivanja ovog preduzeća, ovaj operater mobilne telefonije pojačao je broj korisnika za četvrtinu, od čega je broj postpejd korisnika skočio za 50 odsto.
Statistika ovog operatera pokazuje da se oni koji prvi put uzimaju mobilni u ruke opredeljuju uglavnom za - pripejd pakete. Od ukupnog broja korisnika "Mobilne telefonije Srbije", prema najnovijim podacima, mesečne račune na kućnu adresu dobija tek svaki peti korisnik. Nešto manje od polovine njih su poslovni ljudi koji koriste popularne biznet tarifne profile, koji nose mnogobrojne prednosti za korisnike unutar preduzeća.
- Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim poslovanjem - ističu u "Mobilnoj telefoniji Srbije". - Stekli smo poverenje većine građana, izgradili kvalitetnu mrežu velikog kapaciteta i time otvorili vrata savremenim servisima. Iako smo počeli kao drugi operater na tržištu 1998. godine, za vrlo kratko vreme dostigli smo vodeću poziciju. U narednom periodu predstoji razvoj servisa zasnovanih na mobilnom tzv. širokopojasnom internetu. Naše korisnike očekuju povoljniji internet paketi kao i unapređenje usluga namenjenih poslovnim korisnicima u malim i srednjim preduzećima.

BITKA ZA AJFON

ŠTA nosi budućnost? U sva tri operatera složno kažu da mogućnosti srpskog tržišta još nisu iscrpljene. Kompanije će se ubuduće nadmetati i kvalitetom i raznovrsnošću svojih usluga, ali ne treba zaboraviti ni novac. Iako Srbi redovno kukaju na skupoću aparata i pozamašne iznose na računima, u odnosu na komšiluk prolazimo najbolje. Tako je najjeftinija cena razgovora u pripejdu u Srbiji gotovo dva puta niža nego u Crnoj Gori, dok je skoro osam puta manja nego u Makedoniji.
A, trka za korisnicima gotovo svake nedelje rađa jednu novu akciju, poput "dve dopune po cenu jedne", "hiljadu fraj poruka", "besplatni pozivi"... I tako u krug. Pa, ko voli, nek' pritisne tarabu.
Poseban će izazov biti dolazak najizvikanijeg "smartfona" na svetu, "Eplovog" ajfona, multimedijskog sokoćala koje u jednom proizvodu objedinjuje i plejer, i kameru, i Internet. "Izum godine 2007." u izboru magazina "Tajm" do sada je, prema podacima proizvođača, pazarilo ravno 6.124.000 ljudi. Iako ih i u Srbiji ima, nijedan nije legalan, pošto se "ajfon" ne može kupiti ni u komšiluku.
Iako sa sajta "Eplovog" čeda kažu da naša zemlja nije planirana ni za ovu, ni za sledeću godinu, naš vodeći operater već pravi planove da ga privoli carstvu srpskom. Doduše, pomalo stidljivo. Iz "Telenora" i "Vipa" još nismo dobili odgovor na pitanje da li će se uključiti u poteru za pravom na distribuciju spravice o kojoj svi sanjaju.
- Pregovori sa partnerima iz Amerike uveliko traju i želja MTS je da u najskorije vreme ovaj multimedijalni uređaj zaživi na našim prostorima - najavljuju u MTS-u.

”VODAFON”
DžIN među telekomunikacionim kompanijama, britanski "Vodafon", u aprilu ove godine stigao je i kod nas. Potpisivanjem ugovora o strateškom partnerstvu sa gigantom, korisnici najmlađe srpske mobilne mreže, "Vip mobajl", ušli su u porodicu koju čini oko 500 miliona ljudi.
Prilikom potpisivanja ugovora, predstavnici "Vipa" i "Vodafona" rekli su da će ova saradnja doneti ekskluzivne modele najnovijih telefona, a korisnici već mogu da pod povoljnim uslovima koriste i "Vodafonov" internacionalni roming u više od 60 zemalja širom planete.

PRVI ZAZVONIO 1995.
PRVI mobilni telefon u Srbiji zazvonio je krajem decembra 1995. godine, kada je u rad puštena analogna telefonska mreža sa pozivnim brojem 061. Pokrivenost je tada bila tek 12 odsto, aparati teških i slabih baterija, ali za nekoliko hiljada pretplatnika problem nije bilo ni to, niti cena aparata - više od 10.000 nemačkih maraka.
Digitalna mreža GSM tehnologije počela je sa radom 15. oktobra 1996. Naredne godine aparat je imalo 60.000 korisnika, a godinu kasnije u igru je ušao i drugi operater, "Telekom Srbija", sa pozivnim brojem 064. "Mobtel" je 31. jula 2006. prešao u ruke "Telenora", za 1,5 milijardi evra. Godinu kasnije, mobilnu trku počeo je da trči i "Vip".

USPON MREŽE "TELEKOMA SRBIJE" U RS
M:TEL BRZO DO MILIONA

ZA nešto više od godinu dana, od kupovine većinskog udela u "Telekomu Srpske", "Telekom Srbije" je napravio munjevit prodor na tržište BiH (građanima BiH trenutno su dostupne usluge tri mobilna operatera: BH Telekoma, Eroneta i M:tela).
U M:telu su u junu nagradili milionitog korisnika, a od tada su svoju porodicu uvećali za još 50.000 članova. Kao jedan od svojih najjačih aduta i razlog zašto se većina stanovnika RS odlučuje da koristi njihove usluge, navode besplatne dolazne pozive na teritoriji Srbije i Crne Gore.
Zaoštravanje konkurencije među mobilnim operaterima, koji su svojim pretplatničkim paketima "zapljusnuli" kupce, moglo bi da dovede do snižavanja cena usluga. Cene SMS poruka u zavisnosti od pretplatničkog paketa i operatera sada se kreću od šest do 11 pfeninga (otprilike od dva do četiri dinara), a cene MMS-a oko 0,12 konvertibilnih maraka (oko 4,7 dinara). Cene minuta razgovora kreću se uglavnom oko 20 pfeninga (oko osam dinara) radnim danima i unutar iste mreže.
Iz "M:tela" od 27. avgusta najavljuju nove, znatno niže cene, za pripejd korisnike. (J. G.)

SVETSKI REKORD SA VIŠE OD DVA TELEFONA PO STANOVNIKU
FENOMEN MONTENEGRO

NAJMLAĐA evropska država bez premca je i u svetu po broju korisnika mobilne telefonije. Na kraju juna, prema podacima Agencije za telekomunikacije, u Crnoj Gori bilo je tačno 1.310.928 aktivnih telefonskih brojeva. Što će reći - na jednog "đetića" - 2,11 mobilnih. Samo tokom jula, Crnogorci su razmenili 150 miliona poruka. A, i pored najava da će na tržištu doći do zasićenja, "bum" ne jenjava.
- U odnosu na isti period 2007. godine, broj korisnika je veći za 48,71 odsto - kažu podaci Agencije. - Od tog broja, 1.053.952 je pripejd korisnika, dok je postpejd pretplatnika 256.976.
"Telenorovo" čedo "ProMonte" (prefiks 069), inače prvi operater koji je dobio dozvolu u Crnoj Gori, i dalje je na tronu - imaju 555.427 korisnika (42,37 odsto). "T-mobajl" (067) je drugi sa 415.774 (31,72 odsto), dok "M:tel" (068) ima 339.727 korisnika (25,92 procenta).
Rezultati najmlađe mreže, "M:tel", koju su početkom jula prošle godine pokrenuli "Telekom Srbije" i holandska kompanija "Ogalar", zapanjili su sve stručnjake. Jer, ni u jednoj državi se nije desilo da treći operater u prve dve godine "otkine" više od desetak procenata, a "M:tel" je za manje od 12 meseci uspeo da pridobije gotovo četvrtinu vlasnika mobilnih telefona.
- Za samo 52 radna dana signalom smo pokrili veći deo teritorije, dok je tek pola godine bilo potrebno za "osvajanje" učešća na tržištu od 26 odsto - kažu u "Telekomu Srbija". - Kvalitetnim "2G" signalom pokriveno je više od 98 odsto stanovništva ove republike, dok se procenat pokrivenosti zahtevnijim "3G" popeo na 75 odsto građana, što je čini najvećom i najboljom crnogorskom mrežom ovog tipa. Cilj ove kompanije je uspon na drugo mesto po rezultatima učešća na tržištu i ostvarenog prihoda.

ANKETA: KOLIKO MOBILNIH TELEFONA POSEDUJE VAŠA PORODICA?

MARIJA GIKIĆ (19), student
- U mojoj porodici svi imaju mobilne telefone. Od najmlađih do najstarijih. Čini mi se da ih ukupno ima osam, a možda i više. Tata i ja imamo po dva, a mama i brat po jedan. Mobilnim aparatima opskrbljeni su i babe i dede.

MILKA DUPALO (57), domaćica
- NaŠa porodica je četvoročlana - suprug, ja i dvoje dece, i svako ima svoj mobilni. Jedino sin ima dva - privatni i službeni. Sve mreže "pokrivamo" i u svakom trenutku smo jedni za druge dostupni.

ILIJA KLJAJIĆ (29), diplomirani ekonomista
- Imamo deset telefona i sve mreže su zastupljene. U porodici nas je petoro i svako ima dva mobilna. Mlađi su poklanjali starijima aparate koji više nisu moderni, odnosno nemaju karakeristike koje poseduju novi modeli.

JOSIP HRGA (19), radnik
- Svi imamo mobilne. U porodici nas je petoro, a imamo četiri telefona. Prve mobilne aparate nabavili smo mi - deca. Onda su na red došli i roditelji. Njima smo mobilne poklonili kada smo mi kupili nove.