Fali milion kvadrata

T. S.

ponedeljak, 23. 06. 2008. u 19:51

Фали милион квадрата
Srbiji u ovom trenutku nedostaje milion kvadrata stambenog i poslovnog prostora, a strani investitori su i te kako zainteresovani za ulaganja u nekretnine

SRBIJI u ovom trenutku nedostaje milion kvadrata stambenog i poslovnog prostora, a strani investitori su i te kako zainteresovani za ulaganja u nekretnine, rečeno je u ponedeljak u beogradskom Sava centru na otvaranju prve međunarodne konferencije i sajma nekretnina REBEK.
Aleksandar Opsenica, direktor kompanije „Festlent“, koja je organizator ove manifestacije, kaže da bi u Beogradu trebalo izgraditi još minimum 700.000 kvadrata u šoping molovima, kao i godišnje po jedan hotel veličine „Hajata“.
- Perspektive koje se otvaraju u sektoru nekretnina su ogromne - ističe Slobodan Mihajlović, izvršni direktor preduzeća „Blok 67 Asosijets“, koje su osnovali „Delta ril estejt“ i Hipo Alpe Adrija banka. - Stanogradnja je „rak-rana“ u sektoru nekretnina. Stambeni prostor je najdeficitarniji. Primera radi, naš projekat, „Belvil“ odnosno Univerzitetsko naselje, zadovoljiće samo deset odsto potražnje za kvadratima u Beogradu. Realno u Srbiji u ovom trenutku nedostaje od sto do dvesta hiljada stanova. U Beogradu ima dovoljno lokacija, ali je potrebno napraviti dobar plan u kom pravcu će grad da se razvija.
Cena kvadrata, navodi Mihajlović, može da pada samo ako se grade novi, i to u glavnom gradu od 10.000 do 15.000 stanova godišnje. Jedna od glavnih prepreka je politika u vezi sa zemljištem, između ostalog mora da se reše pitanje vlasništva nad zemljom, pravna regulativa i otvori tržište za konkurenciju. Bugarska i Rumunija idu gigantskim koracima i u svakom segmentu grade po milion kvadrata. Mi to realno možemo da dostignemo u roku od tri do pet godina.
Mihajlović je, inače, najavio i da će 1. jula biti predstavljena ponuda, ali i cena po kojoj će se prodavati stanovi u Univerzitetskom naselju. Ukupno je 1.858 stanova od 31 do 120 kvardata, 333 lokala, oko 2.500 parking mesta i garaža.


POREĐENJE BEČA I BEOGRADA
ALEKSANDER Petric, generalni direktor austrijskog „Imorenta“ navodi da u Beču ima deset miliona kvadrata poslovnog prostora, a u našem glavnom gradu svega pola miliona. Što se hotela tiče, Beč ima 60.000 kreveta, što je četiri puta više nego u Beogradu. Na jednog Bečliju u proseku ide 30 kvadrata stambenog prostora, a na Beograđanina duplo manje. Inače, stranci u Srbiji još ne ulaze u izgradnju stambenih kvadrata, jer kod poslovnih brže „okrenu novac“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije