Cariniku tanka koverta

S. M.

28. 02. 2003. u 19:22

Царинику танка коверта
Februarska prosečna zarada 7.848 dinara, a 2.743 carinskih službenika smatra da je to ispod svakog nivoa.
BEOGRAD - Zaposleni u Upravi carina Srbije u petak su odbili da prime plate. NJihova prosečna zarada za februar iznosi 7.848 dinara. Carinici su već dva dana u “belom” štrajku, upravo zbog veoma malih primanja, koja su ispod republičkog nivoa i sličnih službi.
U decembru i januaru u susret su im izašli nadležni i odobrili pomoć u iznosu jedne, odnosno 85 odsto zarade. Kako nam je rekao Veroljub Dugalić, v. d. ministra finansija u poslednjem sazivu Savezne vlade, ove isplate nikako ne mogu da budu stalne. Od marta, Uprava carina, prelazi na republički budžet, pa će zarade odrediti Ministarstvo finansija Srbije.
Sindikat carinika smatra da njihove plate treba da iznose koliko i zaposlenih u Poreskoj upravi. Nezvanično, to je iznos od oko 18.000 dinara.
Zaposleni u Carini, svoje nezadovoljstvo izražavaju pojačanom kontrolom na graničnim prelazima, tako da su nešto veći zastoji na nekim graničnim prelazima. Kako je rekao Vladan Begović, direktor Uprave carina maksimalna zadržavanja na granici mogu da budu do pet sati.
Inače, carina ima 2.743 službenika. Plata prvog čoveka Uprave carina je 17.363 dinara, carinika sa srednjom školom 7.694 dinara, a referenta sa višom spremom 8.244 dinara.
Za ovaj novac zaposleni na carini neće da rade.

LOŠ PUT
ZAPOSLENI u Upravi carina su izabrali loš put da ostvare svoja prava - smatra Veroljub Dugalić.
- Nisu mogli da se strpe nedelju, dve dana, dok ne pređu na republički nivo. Pravo svakog službenika je da uzme ili odbije ponuđenu platu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije