KRUŠEVAC - Industrija mašina “14. oktobar” nije pred stečajem, niti u rasulu i agoniji. Poslovodstvo i radnici teškom mukom, pod “nakovnjem” nasleđenih dugova, oštre konkurencije, vodi bitku za opstanak. Stvaraju se i uslovi za predstojeću privatizaciju i pronalazak strateškog partnera, dok je navodna agonija firme samo u “glavama” sindikalnih lidera.
Ovim rečima je mr Desimir Pavlović, generalni direktor u ostavci, opisao sadašnje stanje u “14. oktobru”, nekadašnjem gigantu i u svetskim razmerama.
“Ove godine beležimo porast proizvodnje od 10 odsto. Dinara zaduženja nismo imali, kao ni 2001. godine, već smo svojim parama vratili deo dugova, 280 miliona dinara, deblokirali proizvodnje, izmirili obaveze prema dobavljačima, obnavljali mašine, a zarade su povećane tri puta. Od nasleđenog proseka početkom 2001. godine od oko 63 marke, “dogurali” smo do 220 maraka, a plate se 18 meseci redovno, u minut isplaćuju zaposlenima. U ovoj godini smo isplatili zaostali regres iz 99. i 2000. godine, i 13 plata - ističe mr Desimir Pavlović, koji, posle dvogodišnje funkcije čelnog rukovodioca IMK “14. oktobar”, sada vrši dužnost generalnog do izbora novog.
Magistar Pavlović je takođe obrazložio i svoju odluku da Upravnom odboru “14. oktobara” podnese ostavku. Naime, već preteško breme novih uslova tržišnog poslovanja i jake ino-konkurencije zbog umanjenih carinskih stopa, otežale su i sindikalne vođe ovog kolektivna. U javnost su stalno iznošene neistine i laži o poslovanju Industrije, obezvređivani u svi uspešni koraci i rezultati poslovanja, a time naneta šteta ionako “rovitom” ugledu firme među poslovnim partnerima.
- Samostalni sindikat stvara incidente, pravi veliku štetu za poziciju fabrike na tržištu, ali unosi i zlu “krv” unutar kolektiva. Laži su bile da generalni daje ostavku, kako bi preduzeće otišlo u stečaj, da pravi tajne spiskove za otpuštanje radnika, da su plate neredovne, da je nasledio ogromne poslove, a sada potpisuje samo protokole o proslavama... A to su sve same neistine i uvrede. U budućnosti, odgovornost za gubitak radnih mesta moraju da preuzmu sindikati, pošto “sve znaju i u sve su upućeni” - kaže mr Desimir Pavlović.
Upravnom odboru “14. oktobra” sada predstoji težak zadatak: postavljenje novog generalnog direktora, sposobnog da nastavi započetim stazama, “čoveka od integriteta i bez ‘repova’ i krivičnih prijava iza sebe”, kako reče Boban Aleksić, čelni čovek UO IMK.
- Održan je sastanak sa rukovodiocima svih celina i sindikalnim aktivistima, i od svih je zatraženo da predlože najbolje rešenje za prvog čoveka firme. “Oktobar” je u finišu prve faze restrukturiranja, i mora imati novog generalnog do 15. januara, od već postojećih kadrova unutar preduzeća. Svako raspisivanje konkursa bi otežalo nastavak započetog procesa - veli Boban Aleksić, predsednik UO IMK “14. oktobar”, inače, potpredsednik SO Kruševac za privredne delatnosti.

SINDIKAT UPORAN
SAMOSTALNI sindikat IMK “14. oktobar” i dalje smatra da je ostavka generalnog direktora mr Desimira Pavlovića usledila zbog višemesečnih zahteva radničkih tribuna da on podnese “računicu” o svom radu pred javnošću i kolektivom.
Desimir Pavlović, na funkciji generalnog, nije zaključio gotovo ni jedan ugovor o poslu za našu firmu. Izgubili smo posao na pokrivanju gradskog buvljaka, a na tenderu za Toplanu nismo ni učestvovali. Sve se proglašava poslovnom tajnom, a rezultat toga vidimo u praznim halama, niskim platama, (prosek oko 4.500) pokušaju da se izazove kadrovski kolaps... Sindikat nikada neće prihvatiti moratorijum na svoje aktivnosti – kaže se, između ostalog, u saopštenju čelnog čoveka Samostalnog sindikata “14. oktobra” LJubiše Velimirovića.

“NASLEĐE”
- Kada sam pre dve godine stupio na dužnost generalnog, zatekao sam pogubnu situaciju. U “nasleđe” su ostavljeni dugovi, koji su premašivali ukupnu vrednost kapitala preduzeća (sada iznose oko 100 miliona maraka), račun godinama pod blokadom, zastarela oprema i tehnologija, loš ugled i veliki dugovi prema bankama, dobavljačima, kupcima i državi...
Sami NIS potražuje 500 miliona dinara, odnosno od poslova sa Kinezima “ovajdili” smo se za oko 16 miliona maraka, dok je dug prema državi takođe pozamašan – izmeđju 400 i 500 miliona dinara – objašnjava mr Desimir Pavlović, i tvrdi da je, pod pritiskom sindikalaca, dao ostavku, posle osmočasovne sednice UO.
On takođe tvrdi da na računu firme ostavlja dovoljno para, od kojih se 6 meseci mogu isplaćavati zarade, a da preduzeće ni dinara na prihoduje.