Plan da 100 sela na jugu Srbije dobije budućnost

M. N. S.

10. 10. 2019. u 20:28

План да 100 села на југу Србије добије будућност

Krkobabić danas u starom Domu kulture u Babušnici

Ministar Milan Krkobabić danas posetio Babušnicu i okolinu

U naredne tri godine planiramo da izdvojimo 100 sela u pet južnih okruga i da u njima podstaknemo privrednu aktivnost kroz zadruge, uložimo u infrastrukturu, seoski, lovni i etno-turizam kao i u kulturne i sportske sadržaje, a sve sa jednim ciljem - da sprečimo napuštanje sela, da damo mladima alternativu da u njima ostanu.

To je danas izjavio Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj koji je u selu Gorčinci kraj Babušinice obišao zemljoradničku zadrugu "Darovi Lužnice", kojoj je lane iz Programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama dodeljeno 7,3 miliona dinara za nabavku linije za preradu i pakovanje voćarskih i povrtarskih proizvoda.

- Ova prva ženska zadruga je pravi primer kako inicijativa i rad uz finansijski podsticaj u pravim rukama daju rezultate - napomenuo je Krkobabić.

Direktorka ove zadruge Karolina Stamenković istakla je koliko je ova investicija značajna za njenih 14 članica i 26 kooperanata.

- Uz novu opremu u stanju smo da ostvarimo profit koji pruža finalni proizvod. Ove sezone zadruga je preradila tri tone paprike, 1,5 tonu višnje, tonu paradajza, a uveli smo i HASAP sistem.

PROČITAJTE I:Najavili nove investicije vredne 20 miliona evra

Svoje proizvode zadrugarke su namenile domaćem, ali i stranom tržištu i ističu da već postoji interesovanje kupaca iz Nemačke.


OSTAO JEDAN ĐAK

Načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić rekla je da ovaj kraj ima relativno dobru infrastrukturu, tako da postoji nada da sela mogu da se ožive i osnaže.

Kopredsednici i članovi nacionalnog tima obišli su stari dom kulture u ovom selu kojem je potrebna sanacija i školu koja ima samo jednog đaka.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Србин

11.10.2019. 17:09

Срби у села! Најлепши живот је на селу. Наравно, потребна је добра инфраструктура. И дај Боже да нас има више, да свака школа буде пуна ђака.

Zato svi beže u gradove

14.10.2019. 07:16

@Србин - što je najlepši život na selu... idi, begaj. Rintanje od jutra do sutra, svaki dan u godini. Nizašta...