CENE ENERGENATA: Najskuplje grejanje na lož ulje, najjeftinije na drva

Tanjug

09. 10. 2019. u 16:41

ЦЕНЕ ЕНЕРГЕНАТА: Најскупље грејање на лож уље, најјефтиније на дрва

Foto Ž. Knežević

Najniže troškove grejanja ove zime imaće domaćinstva koja se greju na drva, slede grejanje na prirodni gas, na ugalj i na pelet, TA peći. Najskuplje je grejanje na električnim kotlovima, grejalicama i na lož ulje i propan- butan gas
Najniže troškove grejanja ove zime imaće domaćinstva koja se greju na drva, slede grejanje na prirodni gas, na ugalj i na pelet, TA peći, a najskuplje će biti grejanje na struju grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, kao i grejanje na propan butan gas i lož ulje, saopštila je danas Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

Za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadrata i s temperaturom od 20 stepeni ,16 sati dnevno u celom stanu i 180 dana potrebno je oko 9.000 kWh, a AERS je napravio računicu za više vrsta energenata.

U područjima Srbije gde se ogrevno drvo može nabaviti po nižim cenama, na primer za 4.650 dinara po kubiku, grejanje za sezonu koštaće 38,3 hiljada dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Raniji start sezone: Evo u kojim gradovima je počelo grejanje

Za one koji koriste skuplje ogrevno drvo, recimo po ceni od 6.350 dinara po kubiku, troškovi grejanja biće oko 62.000 dinara.

Za grejanje tokom cele zimske sezone treba izdvojiti 42 hiljade dinara, utvrdio je AERS prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, a prednost ovakve vrste grejanja je konfor koji taj energent pruža.

PROČITAJTE JOŠ - PRIPREMA ZA GREJNU SEZONU: Funkcionalne probe u toku

Troškovi grejanja na ugalj u ovoj sezoni biće između 48.000 i 52.000 dinara, dok će grejanje na pelet koštati oko 60 hiljada dinara, ako se koriste peći konstruisane za tu vrstu goriva.

Grejanje za domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći iznosiće od 48 hiljada dinara, pod uslovom da se isključivo koristi jeftinija noćna električna struja, dok troškovi mogu da narastu i do 69.000 dinara.

Najveće troškove za grejanje ove zime imaće domaćinstva koja koriste struju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas ili lož ulje i njima će troškovi biti između 120.000 (lož ulje) i 128.000 dinara (električna energija), objavio je AERS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

PERA AS!!!!

09.10.2019. 17:08

grejanje na drva je najjeftinije zato sto se kradu i sakom i kapom, sto se kaze, a policija i da uhapsi tu i tamo nekog, uvek nema dokaza za sudije i sumokradice budu pustene da i dalje kradu!!!!!!

gari

09.10.2019. 17:53

Možda je trenutno grjanje na drva "najjeftinije", samo je pitanje dokle ??? Isekosmo Srpske šume i "proterasmo" kroz dimnjak. Kad ih uništimo skroz, na šta ćeš onda Srbijo da se greješ, na šta ćeš da dišeš !?!? Možda na mini hidroelektrane, bando nesposobna !!!!!ZAKONOM ZABRANITI SEKU ŠUMA !!!