Beogradski investicioni dani: Na stolu 80 projekata

S. B.

10. 11. 2017. u 10:16

Београдски инвестициони дани: На столу 80 пројеката

foto A.Stevanović Živković

Glavna tema Beogradskih investicionih dana danas bilo regionalno povezivanje. Vrednost ponuđenih planova 1,5 milijardi evra

REGIONALNO povezivanje danas je bilo glavna tema trećih Beogradskih investicionih dana. Predstavnici države, finansijskih institucija, gradonačelnici iz okruženja i privrednici, okupljeni u Sava centru, razmatrali su 80 projekata vrednih 1,5 milijardi evra.

Beograd investitorima nudi da se uključe u izgradnju tunela ispod centra grada, koji će spajati Savski amfiteatar sa Bulevarom despota Stefana, gradnju metroa, završetak kanalizacije na levoj obali Dunava, kineski industrijski park, pa i manje poduhvate poput jedne od četiri buduće podzemne garaže u prestonici.

Investicione potencijale pred 430 učesnika današnjeg skupa predstavili su i pojedini gradovi i opštine Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Stiglo osam milijardi evra

- Ova manifestacija promoviše Beograd i Srbiju. Ovog puta smo pozvali i druge lokalne samouprave koje promovišu svoje potencijale, ali je dobro i da su ovde gradonačelnici iz regiona - istakla je premijerka Ana Brnabić. - Regionalna saradnja je među prva tri prioriteta Vlade Srbije. Potrudili smo se da napravimo makroekonomsku sigurnost i to je prvi signal za finansijske institucije. Ali to nije dovoljno ako nemamo regionalnu sigurnost i povezivanje. Svi smo pojedinačno malo tržište. Svaka nestabilnost u regionu bi značila da smo i mi nesigurni. Ovi dani su još jedan jasan signal da lokalne samouprave imaju veliku ulogu u ekonomskom povezivanju.

Za neke od projekata o kojima se lane razgovaralo na Beogradskim investicionim danima u međuvremenu su se našli finansijeri.

PROČITAJTE JOŠ - Jorgovanka Tabaković: Strane investicije do kraja godine – dve milijarde evra

- Beograd postaje sve atraktivniji i sve jača investiciona destinacija - uveren je gradonačelnik Siniša Mali. - Hoćemo da privučemo investitore i zaposlimo naše ljude. Prošle godine sam obećao da ćemo završti fabriku za preradu komunalnog otpada i čišćenje deponije u Vinči. Taj projekat, vredan 300 miliona evra, ugovorili smo i krećemo u izgradnju sledeće godine. Narednih nekoliko meseci očekujemo potpisivanje ugovora za izgradnju toplovoda koji će povezati TENT u Obrenovcu i elektrane u Novom Beogradu. Tu je i projekat završetka kanalizacione mreže i izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu. I taj ugovor očekujemo uskoro. Ova dva ugovora vredna su skoro 500 miliona evra.

NEZAPOSLENI

GRADONAČELNIK Beograda Siniša Mali danas se pohvalio brojem nezaposlenih u prestonici. Prema njegovim rečima, bez posla je 88.735 ljudi.

- Iz meseca u mesec broj nezaposlenih je manji - rekao je Mali. - Tokom poslednje tri i po godine broj nezaposlenih u Beogradu je smanjen za 20.000.


TRI MILIJARDE ZA BALKAN

FINANSIJERI, izgleda, nameravaju da "odreše kesu". Evropska investiciona banka planira u naredne tri godine da udvostruči ulaganja u region Zapadnog Balkana sa sadašnjih 1,5 milijardi na tri milijarde evra.

- EIB ima na raspolaganju i 30 miliona evra bespovratnih sredstava za pripremu projekata u regionu - istakla je Dubravka Negre, šef Kancelarije EIB za Zapadni Balkan. - Taj će novac biti uložen u kritične tačke u realizaciji projekata, a to su priprema i tehnička dokumentacija.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Stefan

10.11.2017. 10:53

Ako Beograd i Srbija u celom, imaju status "fantasticne investicione destinacije", zasto onda sama, ta ista Srbija, ne ulaze novac u te iste destinacije? Nedavno nam je receno da treba da budemo ponosi na deficit, a eto, neka se taj "visak" para infestira.... u fantasticnu invensticionu destinaciju. Jos da damo ime toj fantasticnoj invensticionoj destinaciji , na primer - Titanik.....