Živorad Vasić, regionalni direktor IHG i prvi čovek hotela Crawn plaza u Beogradu, govori o velikoj investiciji Delta grupe u Sloveniji, ugostiteljskom objektu visoke klase, koji će poslovati u svetski poznatom lancu, sa izuzetno prepoznatljivim brendom. Radi se o hotelu na čijem će pročelju stajati " Interkontinental" .

Kako napreduju radovi, kad će otvorenje hotela?

Hotel je spolja potpuno završen a unutrašnjost se uveliko radi. To znači da će građevinski biti završen kako smo i obećali, početkom maja. Odmah zatim, tim Intercontinental grupe ulazi u hotel da bi obavio takozvani ''stejdžing'' i biće im potrebno između dva, dva i po meseca da hotel u potpunosti postave, da se isprobaju svi meniji, da se urade kompletni treninzi sa zaposlenima. Hotel će početi da radi u avgustu, a krajem septembra planiramo svečano otvaranje.

Kolika je vrednost investicije i u kojem periodu računate da će vam se moći isplatiti?

Investicija je vredna skoro 50 miliona eura a očekujemo da će biti vraćena u roku od 7-8 godina.

Zašto ste izabrali baš Ljubljanu?

Slovenija je zemlja u kojoj turizam ima izuzetan rast a u Ljubljani, prema statistikama, svake godine broj turista povećava se između 15 i 20%. Ljubljani su potrebni internacionalni hoteli a Delta Holding je to prepoznao i veoma smo zadovoljni što će Ljubljana, u srcu grada dobiti jedan svetski brend, hotel od 5*.

Cene (noćenja) još ne otkrivate, opišite barem kakav će biti taj hotel?

Izuzetan u svakom smislu. Imaće 165 soba, (od toga osam luksuznih apartmana), pet sala, impozantnu balsku dvoranu koja će moći da primi do 450 ljudi. Spa centar, bazen i teretana su pozicionirani na 19-om spratu, sa fascinantnim 360 stepeni širokim pogledom na celu Ljubljanu.

Šta će da se jede?

Restoran je na 20-om spratu i takođe ima veličanstven pogled na ceo grad. Vodiće ga čovek sa Michelinovom zvezdicom. Gastronomski koncept će biti ležeran ali drugačiji, sa zanimljivim kombinacijama italijanske, slovenačke i istarske kuhinje. Šef Alfredo Ruso, naš konsultant za ovaj restoran, vlasnik je mnogih restorana, između ostalih i restorana sa Michelinovom zvezdicom u Torinu.

Nema građevinskog projekta bez komplikacija, kod nas se često zakomplikuju stvari još pre početka. Kakve probleme ste imali vi?

Poteškoće nismo imali, osim atmosferskih kada je temperatura bila u minusu ali i to smo prevazišli. Imali smo podršku grada, grejali smo hotel, uključili kalorifere i obezbedili građevinaku operativnost.

U SAD ste proveli značajan deo mladosti, jeste li kad požalili da ste se vratili u Beograd, osećate li nostalgiju za Amerikom?

Nikad nisam zažalio što sam se vratio u Beograd. Nostalgija za Amerikom naravno da postoji i uvek će postojati. Ja sam i američki državljanin, tako da volim da odem u Ameriku. Letos sam bio tamo i proveo divno vreme sa svojom porodicom u Bostonu, pokazao svom sinu gde sam studirao i gde sam radio, upoznao svoju porodicu sa mnogobrojnim prijateljima

Imate li želju da se vratite i nastavite posao u Americi?

Moje želje su sada fokusirane na ovo podneblje. Delta je kao kompanija uradila mnogo za hotelijerstvo u Srbiji. Moj trenutni put je moje potpuno profesionalno angažovanje da partnerstvo Delte i Intercontinental grupe bude pobedničko. Da napravimo veliki korak i uspemo da hotelijerstvo učinimo prestižnom industrijom u regionu. Na taj način otvaramo što više radnih mesta i mladim ljudima dajemo šansu i pružamo im ono što zaslužuju.

Šta bi ste savetovali mladim ljudima u ovom poslu?

Kada nešto radite i kada nesto učite, potrudite se da što više naučite i da svaki sekund proveden u tome, bude koristan za vas. Svetlo se u hotelu nikada ne gasi, upaljeno je 24 sata, što znači da uvek postoji šansa da se postigne bolji rezultat. Jedna važna stvar koju sam ja naučio i koju želim da prenesem svim mladim ljudima je da se upornost i istrajnost uvek isplate, ali bez znanja i rada ne može se do zvezda.