KOMPANIJA "Bekament" otvorila je danas novu fabriku za proizvodnju građevinskog stiropora u oviru svog kompleksa u Aranđelovcu. U pogon je uloženo četiri miliona evra, a pored postojećih 300 radnika, posao će dobiti 70 novih. Godišnji kapacitet proizvodnje u novoj fabrici biće 500.000 kubika.

Mandatar za sastav vlade Aleksandar Vučić otvorio je juče fabriku u Aranđelovcu i rekao da je Vlada uložila 500.000 evra da pomogne kompaniji "Bekament" i da im je taj novac na raspolaganju, kao i da je preuzela obavezu da završi tri kilometra puta u okolini Aranđelovca.

- "Bekament" je kamen srpske ekonomije i kamen srpske budućnosti - poručio je Vučić. - Ova firma uvek na vreme isplaćuje plate radnicima i uvek imati pomoć Vlade, kao i druge domaće firme koje posluju na isti način. Srećan sam i ponosan jer je reč o srpskoj porodičnoj kompaniji, koja je počela da radi pre 24 godine.

Vučić je u razgovoru s radnicima rekao da će država pomoći koliko može domaćim fabrikama jer te firme državi plaćaju poreze i doprinose i obezbeđuju nova radna mesta.

- Zahvaljujući ovakvim fabrikama država ima više sredstava za škole, bolnice - rekao je Vučić. - U narednom periodu na tenderima ćemo davati prednost domaćim firmama, ukoliko ponude iste uslove kao strane firme.

Svi proizvodi "Bekamenta" poseduju sertifikate potrebne za izvoz u EU i planirano je da se građevinski stiropor koji će se proizvoditi u novoj fabrici plasira na domaće, ali i na tržišta država regiona.

- "Bekament" će sa građevinskim stiroporom u ponudi postati jedina domaća kompanija koja proizvodi sve materijale neophodne za završne radove u građevinarstvu - rekao je Dejan Čolović, generalni direktor "Bekamenta". - Sada u potpunosti zaokružujemo proces proizvodnje od osnovih sirovina do finalnih proizvoda.

Kompanija za 2017. godinu planira još jednu investiciju u vrednosti od 10 miliona evra. Reč je o fabrici za proizvodnju boja, fasada, građevinskih lepkova i maltera, čiji će godišnji kapacitet biti 250.000 tona.BOLjI EKONOMSKI ODNOSI

- JURIMO, trčimo za boljim ekonomskim odnosima sa SAD, ali i sa Rusijom - kazao je mandatar za sastav nove vlade. - Važni su i ekonomski odnosi sa regionom, za koje je pre svega zaslužna stabilna regionalna politika. Pogledajte samo "Bekament". Oni izvoze i u Hrvatsku, Mađarsku, Austriju. Imaju izvoz od pet miliona evra u Hrvatsku. Za porodičnu kompaniju, znate li šta je to da toliko svoje robe izveze u Hrvatsku.
RAST BDP

SRBIJA će u prvih šest meseci imati najveću stopu rasta BDP u celom regionu i biće u prve četiri države u Evropi, rekao je juče predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

- Mi ćemo u narednih nekoliko dana imati zvanične rezultate rasta svih ekonomija u Evropi. Zvanične procene MMF za Srbiju za 2016. godinu bile su da ćemo imati rast, ali da će biti najniži u regionu, a kako danas stvari stoje Srbija će u prvih šest meseci imati najveću stopu rasta BDP u celom regionu - dodao je on.