Milion za naplatu poreza

S. B.

08. 07. 2015. u 08:30

Lokalne samouprave udvostručile ubiranje naknada za imovinu. Nagradu GIZ-a podelilo je pet gradovi istočne Srbije

Милион за наплату пореза

Pare podelili Boljevac, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište i Sokobanja

PET opština istočne Srbije osvojilo je milion franaka, odnosno 830.000 evra. Nagrada im je pripala zahvaljujući rekordnoj naplati poreza na imovinu. Nemenjajuće poreske stope, šireći obuhvat dotad neoporezovanih kvadrata, ovaj deo Srbije je više nego duplirao prihode. Najbolje rezultate postigao je Boljevac, pa mu je i pripao najveći deo nagrade - 333.000 evra. Sledi Negotin sa nagradom od 250.000 evra, Sokobanja sa 125.000, dok su Veliko Gradište i Zaječar potpuno izjednačeni i pripalo im je po 62.500 evra.

Ovo svojevrsno takmičenje opština organizaovao je GIZ, Nemačka organizacija za tehničku saradnju, a sredstva je obezbedila Švajcarska agencija za razvoj i saradnju. Opštine će novac uložiti u infrastrukturu. Boljevac u vodosnabdevanje sela, Negotin će zamenom ulične rasvete led tehnologijom raditi na energetskoj efikasnosti. Sokobanja će uložiti u turizam, baš kao i Veliko Gradište. Zaječar još nije odlučio.

- Ovaj projekat je pokazao da opštine mogu da povećaju prihod, a da ne povećavaju poreske stope - kaže Aleksander Grunauer iz GIZ-a. - U Srbiji je oko 25 odsto nepokretnosti van evidencije, znači da je dovoljno da njih oporezuju. Neke opštinske uprave 15 godina nisu ažurirale baze podataka.

KAO NA ZAPADU

DRŽAVA bi, smatra profesor Milojko Arsić, mogla da poradi na realnijoj proceni vrednosti imovine:

- Ona se sada približila tržišnoj vrednosti, ali problem je utvrditi njenu vrednost tamo gde godinama nema prometa nekretnina. Država bi mogla da ima registar vrednosti kvadrata u čitavoj zemlji i onda bi takvo mesto uporedila sa sličnim lokacijama. Srbija solidno koristi ovaj resurs. Prihodi od njega su oko jedan odsto BDP, što je na nivou zapadnih ekonomija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

LOLA

08.07.2015. 09:36

Porezi na imovini i na poljoprivredno zemljište su prihodu lokalnih budžeta i taj vid finansiranja je dobro zamišljen da pare iz tih istih budžeta se ne troše na savetnike predsednika ili za izgradnju gradske infrastrukture umesto da se bar polovina usmeri odakle je i uzeto u seoske Mesne zajednice koje preko poreza na poljoprivredno zemljište najviše i pune takav budžet.

NEŠA - NIŠ

08.07.2015. 12:09

Ja nisam u stanju da platim porez na stan (45 mkv) star 62 godine. U njemu živim sa još 3 člana porodice (najmlađi 32 god.). To znači da svakoj osobi pripada 11 mkv neuslovnog prostora. Takve vlasnike ne treba oporezivati !

nais

08.07.2015. 16:15

E baš su našli u kojim opštinama da sprovode program . Tamo gde ima najviše gastarbajtera i staračkih domaćinstava . Tamo gde su se pravile kućeterine ,koje sada zvrje prazne jer nema stanovništva . Živo me interesuje koju tržišnu vrednost su primenjivali za porez ,kad niko ništa ne kupuje i kad nema tržišta ? Ovo je naobičnija pljačka i ništa drugo !

istina

09.07.2015. 16:41

@nais - Sta hoces da kazes, da gastarbajteri sa kucama od 400-500m2 ne treba da placaju porez??? Makar su oni davno disciplinovani na zapadu i znali su da se placa porez. Jos su priilegovani, nisu ga placali decenijama, dok smo ga mi placali, tj bar ja, oduvek.

Rade S.O.S. 820044

10.07.2015. 00:07

''GIZ" nemacki.Dosta sam bio po nemackoj i video kako to ide.Prvo treba radniku da bude isplacena plata.Meni je 15.11.2015.oduzeto oruzje zbog pisanja na internetu protiv mafije koja drzi centar Beograda.Ali stize porez.Dokazao sam im da mi za 2013 i 2014 ne mogu naplatiti jer je oduzeto.Ali ovih dana mi opet stize porez za ovu 2015 godinu.Kazu nama policija salje da Vi imate oruzje??!!A ja oruzje poklonio USA ambasadoru da kao guverner Srbije napravi sud kao haski za korpumpiranu policiju.