Sertić: Samit za desetku, Kinezi zainteresovani za 18 preduzeća

FoNet

20. 12. 2014. u 21:51

Sa ekonomskog stanovišta, samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu dobio je čistu desetku, ocenio je ministar privrede Željko Sertić

Sa ekonomskog stanovišta, samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu dobio je čistu desetku, ocenio je ministar privrede Željko Sertić, istakavši da su kineske kompanije pokazale zainteresovanost za 18 preduzeća u restrukturiranju.

Gostujući u Dnevniku RTS, Sertić je istakao značaj memoranduma o industrijskim zonama, koji je potpisao sa kineskom stranom, jer one bitno utiču na dolazak investitora.

"Poslovni ambijent je konkretna stvar i tu ima niz parametara koji mogu da se poprave", rekao je Sertić.

On je objasnio da postoji jasna procedura o načinu funkcionisanja industrijskih zona, ali moramo da znamo gde i kako da ih postavimo.

Sertić je naveo da su velike kompanije na marginama samita razgovarale o novim projektima u energetici. Kako je rekao, dokumenti o tome nisu potpisani, ali su obavljeni razgovori i ti procesi su ubrzani, što je još jedna prednost samita.

Prema rečima Sertića, kineski investitori su pokazali interesovanje za 18 kompanija u restrukturiranju, među kojima su IMT, IMR, Budimka, nekoliko banja i poljoprivrednih dobara.

Naveo je da je optimista, jer su vođeni razgovori o proširenju pogona, uvođenju nove tehnologije i povećanju kapaciteta tih fabrika.

Govoreći o izmenama Zakona o akcizama i porezima koje je vlada danas usvojila, Sertić je rekao da je njihov cilj međunarodno usklađivanje propisa u vezi sa oslobađanjem od PDV za IPA fondove i druge dobrotvorne organizacije.

Kada je reč o novom rebalansu budžeta, Sertić je naveo da skoro mesec dana posle rebalansa imamo novi, tehnički rebalans, što se nikada nije deslio.

Istakao je da je to velika pohvala za vladu, jer su prihodi od taksi i akciza veći nego što je planirano, a troškovi su smanjeni.

"Oslobađa se prostor da u parametrima koji postoje platimo zaostale obaveze, na primer prema poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Sertić i objasnio da tu ne spadaju dugovi za "Er Srbiju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Beee

21.12.2014. 07:45

Zainteresovani, pa sta? Svi su nesto, kao, zainteresovani, a do konkretnog posla...