Brus: RIZ će biti „lokomotiva” celog kraja

M. LOPUŠINA

21. 11. 2013. u 21:05

Predsednik Tomislav Nikolić otvorio fabriku RIZ u Brusu, koja će veliki deo svoje proizvodnje plasirati u evropske zemlje: Ova fabrika je za nas važna kao i „Južni tok”

PRITISKOM na dugme u četvrtak je u Brusu, tačno u dva sata, puštena u pogon mašina za preradu drveta, koja će u fabrici za proizvodnju peleta RIZ godišnje proizvoditi 60.000 kubika peleta.

- Ovo je fabrika za Evropu. Mi ćemo naš proizvod da izvozimo u Nemačku, Švajcarsku, Italiju i druge evropske zemlje. Čitava investicija vredi dva i po miliona evra i već od danas u fabrici će raditi 50 radnika - rekao je na svečanom otvaranju fabrike glavni investitor Goran Radmanovac iz Brusa, koji je sa svojim ortakom Milomirom Zdravkovićem za rekordnih pet meseci podigao ovu fabriku.

Svečano i zvanično otvaranje fabrike u Brusu proglasio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je na početku svog govora rekao:

- Svako selo u Srbiji ima svog Gorana Radmanovca, ali treba da popravimo naše odnose sa dijasporom. Mnogo puta su ljudi u dijaspori prevareni. Ovo je treći put da Srbija zove svoje građane izvan granica zemlje da investiraju svoju imovinu u državu. I neće proći dugo, doći ću ja opet, u razvijenu opštinu Brus - naglasio je Tomislav Nikolić.

Pritom je mislio na Kopaonik, za koji je predsednik rekao da je pravo bogatstvo Srbije, jer je na njemu očuvana priroda, i jer su čisti zemlja, voda i vazduh. Tomislav Nikolić je rekao da Evropa nema gde da se odmara i da će zato investitori sve češće dolaziti u Brus i na Kopaonik.

- Ova fabrika zaslužuje našu podršku - rekao je Tomislav Nikolić. - Ona je za nas isto tako važna kao i „Južni tok“, koji ćemo otvoriti u nedelju. Fabrika će doneti mnogo svima nama, pomoći će nam da sela ne zamru. A ako uposlimo Srbiju, rešićemo 80 odsto svih naših problema. Srećan vam početak - rekao je predsednik Srbije, Tomislav Nikolić.

ZLATNI GRB

PREDSEDNIK opštine Brus Slobodan Vidojević uručio je predsedniku Tomislavu Nikoliću zlatni grb Brusa, koji se inače dodeljuje uvaženim i uglednim ličnostima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije