ПУТНИЦИ који од понедељка крену пут Северне Македоније само ће "прошишати" кроз Прешево. Царинска контрола, додуше обеју земаља, дочекаће их тек у Табановцима. Они који стижу у Србију, неће скидату ногу с гаса до - Прешева. Почиње да ради први интегрисани гранични прелаз између Србије и Северне Македоније. Он подразумева да ће службе обеју земаља бити у једној кућици и заједно радити како би задржавања била краћа, а проток људи и робе бржи.

Прочитајте још - Олакшање проласка међе Прешево - Табановце

Процедура ће бити значајно лакша за 22 српске компаније које извозе у Северну Македонију. Оне су добиле статус овлашћеног привредног субјекта, што значи да саме завршавају део царинске процедуре. У понедељак ће бити потписан и споразум којим им и Северна Македонија признаје тај статус.

- Споразум је још један доказ спремности Србије да ради на смањењу нецаринских баријера у региону - истакао је помоћник директора Управе царина Веселин Милошевић. - Овлашћени привредни субјекти су компаније које су прошле веома строгу проверу од Управе царине. Оне ће преузети на себе део царинских контрола и на тај начин постати партнер Управи царине и држави. Да би велики играчи, како у Србији тако и у Македонији добили овај повлашћени статус, било је неопходно да испуне низ безбедносних домаћих и међународних стандарда, као и да уложе велики новац у развој сопствених, у највећој мери безбедносних капацитета.

Прочитајте још - ОЛАКШИЦА У ПРОМЕТУ СРБИЈЕ И МАКЕДОНИЈЕ: Заједничка царина на прелазу Табановце

Од 22 компаније које имају статус овлашћеног привредног субјекта, 19 их је добило статус овлашћеног привредног субјекта за безбедност. То значи да ће тих 19 компанија које послују у Србији, ако раде и у Северној Македонији, имати иста права и у тој држави. Исто ће важити и за такве македонске фирме у Србије.

- Сва потписана документа даће своје прве ефекте током предстојеће зиме и у наредној туристичкој сезони - каже Веселин Милошевић. - У Скопљу је у среду, 21. августа потписано пет протокола у вези са спровођењем споразума о заједничкој контроли на прелазу Прешево-Табановце.

ПРЕМИЈЕРИ ОТВАРАЈУ

ПРЕДСЕДНИЦИ влада Србије и Северне Македоније Ана Брнабић и Зоран Заев интегрисани прелаз Прешево-Табановце ће отворити у понедељак 26. августа. Ана Брнабић ће потом у Скопљу разговарати са македонским премијером, а планиран је и састанак делегација двеју земаља и потписивање више споразума о сарадњи. Споразум о успостављању интегрисаног прелаза је потписан 12. јула у Београду.