Bugarska suspendovala radove na Južnom toku

Tanjug

08. 06. 2014. u 17:09

Bugarska je obustavila radove na projektu Južni tok, saopštio je danas bugarski premijer Plamen Orešarski, nakon susreta sa grupom američkih senatora

Bugarska je obustavila radove na projektu Južni tok, saopštio je danas bugarski premijer Plamen Orešarski, nakon susreta sa grupom američkih senatora.

"Primili smo zahtev od Evropske komisije (EK), nakon čega sam maložio suspendovanje radova. Dalje aktivnosti će biti jasnije nakon dodatnih konsultacija s Briselom" izjavio je Orešarski, a prenosi Itar-Tass.

EU je u sredu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju Južnog toka. Predstavnica EK za energetiku, Sabina Berger, navela je tom prilikom dva pravna razloga za takav korak. Jedan je zahtev EK za usaglašavanje bilateralnih vladinih sporazuma za izgradnju Južnog toka sa normama Trećeg energetskog paketa.

Pored toga, Brisel je osumnjičio Bugarsku za narušavanje evropskih pravila prilikom raspisivanje tendera za izgradnju infrastrukturnih projekata i davanja privilegija ruskim i bugarskim kompanijama.

Rusija još nije primila bilo kakvo službeno obaveštenje od Bugarske o suspenziji radova na Južnom toku, saopštilo je danas rusko ministarstvo energetike.

Ovi pitanje bi, međutim, moglo da bude pokrenuto na trostranom sastanku o gasu između predstavnika Rusije, Ukrajine i EU, koji bi trebalo da se održe u ponedeljak u Briselu, istakao je portparol pomenutog ruskog ministarstva.


PRVANOV:NEDOPUSTIVA OBUSTAVA RADOVA NA JUŽNOM TOKU

Bivši predsednik Bugarske Georgi Prvanov smatra da je obustava radova na projektu gasovoda Južni tok nedopustiva.

"Bio sam iznenađen kad sam čuo za odluku bugarskog premijera da obustavi radove na projektu Južni tok. To je za mene bilo potpuno neočekivano. Ranije danas, rekao sam na konferenciji za novinare da Bugarska ne treba da bude talac geopolitičkih igara Brisela i da ne bi trebalo da obustavi projekat Južni tok", rekao je Prvanov za Itar-Tass.

On je istakao da su "nedopustivi pritisci i pokušaji Brisela da obustave razvoj ovog projekta, putem političkih, geopolitičkih i geostrategijskih sredstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

bogirs

08.06.2014. 22:44

@CIRINELA - Rusi su već najavili prestanak saradnje sa njemačkim proizvođačima elektronskih uređaja kao što je Simens i dr. i iste će nabavljati u Kini za manje love. Da sam na mjestu Rusa uveo bih debeli porez i smanjio kvotu uvoza Njemačkih automobila u Rusiju. Nek se Angela onda žali Obami i sen(r)atorima.

зокс

08.06.2014. 17:24

Бугари се опет ставили на страну фашиста!А Руси их сматрају за пријатеље!

Јабре

08.06.2014. 20:23

Јадни Бугари Америка ће да ратује и уцењује преко њихових леђа, нико их и не пита шта мисле него Брисел да наређење које одговара Немачкој а ви робови слушајте !

poznavalac prilika

08.06.2014. 21:19

@ - Momenat kad možemo da zahvalimo Bugarima..Smanjiće se pritidak obeju strana na našu vladu

Kumanovo

08.06.2014. 21:32

Bugari su se sprdali s evropskim političarima dok im nije došla delegacija senatora iz glavnog grada EU - Vašingtona. I onda su odmah stali u stav mirno i pozdravili nadesno.

baki bec

08.06.2014. 23:08

Oduvek su bili prodane duse.Setimo se samo 1999.kada su dali svoje aerodrome da nas bombarduju.

Dragan

08.06.2014. 23:24

A hoće li Bugarska nešto dobiti od EU za svoju poslušnost osim tapšanja njihovih političara po ramenu od strane zvaničnika EU? Verovatno neće, ali Bugari su navikli da budu sluge, nisu ponosni kao mi, ali je i nas Srbe taj ponos tokom istorije često koštao puno izgubljenih života, pa treba pronaći neku pravu meru što je vrlo teško.

зокс

09.06.2014. 11:38

@Dragan - Драган,хоће исто оно што је добијала и до сада,а то је оно "што виси преко два"!

momcilo

09.06.2014. 15:48

@Dragan - @Dragan dobice bugarski politicari, jer im EU I USA nece oduzeti novac koji imaju u zapadnim bankama.

petak13

09.06.2014. 21:38

@Dragan - Verovatno neke kompezacije će biti jer i Bugarska je problemu zbog južnog toka i problema oko gasa a plus im je za vratom nuklearka Kozluduj koja EU stalno prati i koja je opasnost broj jedan.EU i Amerika su sigurno nešto obećali kao za ovo jer sve je u suštini upereno protiv Rusije i krize oko Ukrajine.Da toga nema situacija bi sigurno bila drugačija.

Zoran1

09.06.2014. 02:09

"Bugarska suspendovala radove na Južnom toku"Lepa nasa Srpska jezika. Kako bi mi mogli "suspendovati" ove sto aktivno unistavaju Srpski jezik? Po cijem li naredjenju oni to rade?

baba Simna

09.06.2014. 13:15

banana drzava sta drugo ocekivati od njih, uvek su kobilu vezali gde im gazda kaze.

neša012

09.06.2014. 21:33

@baba Simna - Neka vežu gde hoće daleka im lepa kuća, ono što nevalja za Srbiju je potpuna neregetska zavisnost od Mađarske i njihovog Mola i to će godinama trajati.A ponadali smo se u ekonomsku korist od ove gradnje i rad za našu građevinsku operativu i industriju.I najvažnij epitanje šta sada.

baba Simana

10.06.2014. 09:41

@baba Simna - Da kopamo Bacevicev kanal Morava-Solun mozda pronadjemo i gas.

novica952

09.06.2014. 15:09

Srbija je došla i situaciju da više gradnja južnog toka ne zavisi od Srbije i da je ostalo da Bugarska zvanično izvesti Rusiju o stavu po pitanju gasovoda.Kada se to dogodi Srbija će sigurno morati i sama da zauzme stav i da pravi drugačiju prognozu svoje energetske nezavisnosti i da sa Rusijom pre gasovoda koji dolazi preko mađarske prave drugačije aranžmane.Gasovod je izvanredna prilika za ekonomski razvoj Srbije , za novi polet investicione gradnje.