SKORO SVI KAPACITETI U BEOGRADU POPUNjENI: Stevanović - Ako se zarazite, idete u Požarevac ili Smederevo

Tanjug

četvrtak, 09. 07. 2020. u 16:09

СКОРО СВИ КАПАЦИТЕТИ У БЕОГРАДУ ПОПУЊЕНИ: Стевановић - Ако се заразите, идете у Пожаревац или Смедерево

Dr Goran Stevanović

Nakon sednice Kriznog štaba, Stevanović je rekao da se pacijenti iz Beograda upućuju u bolnice u Požarevcu i Smederevu, ali koje, ističe, polako postaju pune
Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je danas da su bolnički kapaciteti u Beogradu za prijem kovid pacijenata gotovo popunjeni, kao i kovid bolnica u Pančevu, koja je, takođe, otvorena za prijem pacijenata iz Beograda.


Nakon sednice Kriznog štaba, Stevanović je rekao da se pacijenti iz Beograda upućuju u bolnice u Požarevcu i Smederevu, ali koje, ističe, polako postaju pune.


Zbog toga je apelovao na građane Srbije da se pridržavaju epidemioloških mera, nose maske, drže distancu i smanje kontakte, kako bi bilo dovoljno prostora za lečenje svih pacijenata.


Ističe da samo Infektivna klinika, kao jedno od četiri trijažna mesta u gradu, izvrši za 24 časa oko 350 pregleda, te naglasio da trećina pacijenata koja se pregleda zahteva bolničko lečenje zbog teške kliničke slike.


"Trećina bolesnika zbog teške kliničke slike mora odmah u bolnicu i najveći broj njih zahteva kiseonik, što je nemoguće sprovesti u ambulantnim uslovima ili u nekim privremenim bolnicama. To je razlog zašto su nam bolnički kapaciteti maksimalno rastegnuti", rekao je Stevanović i dodao da se u bolnicama ubacuju i pomoćni kreveti.


Ukazao je i da se jedan deo od dve trećine pacijenata, koja bude puštena kući posle pregleda u trijažnoj ambulanti, ponovo se vraća u bolnicu, zbog pogoršanja stanja.


"Bez pridržavanja mera, za neke nećemo imati mesta ili ćemo morati da ih transportujemo na desetine kilometara od Beograda kako bi bili zbrinuti", naglasio je Stevanović.


Naveo je da je u planu da bolnice u Čačku i Šapcu uđu u kovid sistem, kako bi podržale lokalnu situaciju, ali ako se popune kapaciteti u Beogradu, i pacijenti iz prestonice biće upućivani tamo.


U ovom talasu, dodaje on, klinička slika je teža pa je samim tim teži i oporavak, koji, kaže Stevanović, traje od dve do četiri i više nedelja.


"Samim tim duže zahteva i bolničke kapacitete, što maksimalno opterećuje zdravstveni sistem i radnike", rekao je Stevnović.

radno vreme trgovcima, zabrana okupljanja više od 10 ljudi


Navodi da ima veliki broj mladnih i srednjovečnih pacijenata sa srednje teškom ili teškom klničkom slikom i nešto malo starijih pacijenata.


To pokazuje, dodaje on, da se starije osobe mnogo više čuvaju i da oni koji su se inficirali njima su virus preneli članovi porodice.


On napominje da samo dve bolnice u Beogradu rade u "nekovid" sistemu, a to su VMA i KCS.


Naglasio je da će mere koje se uvode u Beogradu "kupiti vreme" da se bolnički kapaciteti oslobode, ali ističe da se širenje virusa ne može sprečiti i da se ne mogu napraviti rezultati ako više od 90 odsto građana ne poštuje mere i nosi maske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Pa Vidi Ovako

09.07.2020. 18:06

Pa vratite pacijente iz Pazara, Sjenice i ostalih gradova, jel im data oprema.

Dragan

09.07.2020. 18:18

Ako budem zarazen, za mene vam ne treba ni Beograd ni Pozarevac ni Smederevo. Nema tih para za koje bih ostao u bolnici jedan jedini dan. Pre cu da sebi prekratim muke kratkom beretom nego sto cu da ostanem u prljavoj neklimatizovanoj bolnici sa ocajnom hranom, nikakvom negom i odsustvom bilo jakve privatnosti. Pre 6 godina sam na dva mesta potpisao i izasao iz bolnice istog dana kada sam usao i nikada vise.