Poboljšanje uslova za srpske đake u dve države: Dopunske škole u Sloveniji i Albaniji

NovostiOnline/Lj.B.

četvrtak, 09. 07. 2020. u 22:54

Побољшање услова за српске ђаке у две државе: Допунске школе у Словенији и Албанији

Depositphotos

Ministar Mladen Šarčević je rekao da je u završnoj je fazi priprema formiranja grupa po regijama i obezbeđivanja prevoza, kao i nastavnika koji će raditi
Ministartvo prosvete radi na poboljšanju usova za srpske đake u dve države

MINISTARSTVO prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dogovorilo je rad dopunskih škola u Sloveniji i Albaniji i lektore za srpski jezik na univerzitetima u Ljubljani i Tirani.


-Zahvaljujući Ministarstvu spoljnih poslova i ambasadi Srbije u Ljubljani, kao i udruženjima Srba i Srpske pravoslavne crkve u Sloveniji došlo se do saznanja da je 1.500 dece u dopunskim školama u Sloveniji iskazalo potrebu za učenje maternjeg jezika i nacionalne kulture – saopštilo je Ministarstvo.


Ministar Mladen Šarčević je rekao da je u završnoj je fazi priprema formiranja grupa po regijama i obezbeđivanja prevoza, kao i nastavnika koji će raditi.


-Potrebno je ukupno 12 nastavnika, od čega već četiri žive u Sloveniji. Za buduće nastavnike biće sproveden konkurs u narednom period – rekao je on.


Poslednjih godinu dana intenzivno se radilo i na formiranju srpskih dopunskih škola u Albaniji i to u Fjeru i Skadru. Obezbeđena su dva nastavnika, kao i lektor za srpski jezik na univerzitetu u Tirani.


-Potpisan je Sporazum koji podrazumeva formiranje katedre srpskog jezika i uvođenje lektora. Ovo je istorijski događaj za zajednicu Srba u Albaniji, jer Srbi nikada nisu imali svoje škole ni učenje jezika na nivou univerziteta - dodao je ministar Šarčević.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije