Centri za kovid u Beogradu i Kruševcu gotovi za tri meseca: Do oktobra spremno 1.500 kreveta

B. R. - S. B.

četvrtak, 09. 07. 2020. u 10:30

Центри за ковид у Београду и Крушевцу готови за три месеца: До октобра спремно 1.500 кревета

Buduća kovid-bolnica u kasarni "Rasina" imaće 500 ležajeva

Novi objekti biće podignuti na Batajničkom drumu i u krugu kruševačke kasarne "Rasina"
NAJMANjE 1.300, a najverovatnije 1.500 kreveta za bolničko lečenje najtežih formi kovida 19 biće obezbeđeno u dve nove bolnice, jedne u Beogradu, a druge u Kruševcu, koje će biti izgrađene do drugog talasa epidemije.

Obe zgrade biće montažne. Biće izgrađene, kako je najavio predsednik Aleksandar Vučić, za tri meseca, a planirana je i nabavka tzv. modularnih, pokretnih bolnica.

Privremeni centar za kovid u Beogradu, koji će moći da potraje i čitave tri decenije, gradiće se na Batajničkom drumu, između Zemuna i Batajnice. Plan je da prima obolele od kovida iz severnog dela Šumadije, Mačve i južnog dela Vojvodine.

POKRETNE USTANOVE ORGANIZOVAĆE se, kako je najavio predsednik Vučić, i kupovina nekoliko modularnih bolnica koje se brzo sklapaju i mogu da se sele. I u Srbiji postoje firme koje za samo nekoliko dana mogu da naprave modularne bolnice, a njihovo postojanje omogućava veće manevre u gašenju epidemije. Po potrebi mogu da se premeštaju iz mesta u mesto, tamo gde su najpotrebniji kapaciteti, i to je njihova najveća prednost.

Ova bolnica, prema planu koji je na nivou države donet u utorak, imaće od 800 do 1.000 kreveta poluintenzivne i intenzivne nege. To je kapacitet koji sada, u zavisnosti od toga da li će biti 800 ili 1.000 postelja, nemamo u dva, odnosno tri postojeća kovid-centra zajedno.

Druga od dve montažne kovid-bolnice koje će biti izgrađene u Srbiji biće smeštena u kasarni "Rasina" u Kruševcu, najavila je gradonačelnica Jasmina Palurović.

- Ova bolnica biće manjeg kapaciteta nego ona u Beogradu. Imaće oko 500 ležajeva. Trenutno se radi analiza kako bi se odredilo u kojim objektima kasarne će biti smeštena i koje objekte treba renovirati. Kruševac je u potpunosti spreman da logistički podrži jedan ovako značajan projekat - kazala je Palurovićeva.

Ona je rekla da još nije precizirano kada će početi radovi na izgradnji specijalne bolnice, koja će biti namenjena za prijem pacijenata iz južnog i centralog dela Srbije u drugom talasu epidemije.

Država intenzivno traži partnera koji bi donirao Srbiji ove dve montažne bolnice, isto kao što je "Termomont" poklonio zgradu VMC Karaburma. Trenutno se analizira i koliko je opreme potrebno. Stavka "broj jedan" je obezbeđivanje respiratora, kako invazivnih, na kojima su intubirani pacijenti, tako i onih na kojima oboleli dobijaju potporu disanju bez stavalja tubusa.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije