Prve tužbe žrtava NATO bombi pred našim sudom

Milica Ostojić

nedelja, 05. 07. 2020. u 13:37

Прве тужбе жртава НАТО бомби пред нашим судом

Foto Z. Jovanović

Italijanski i srpski advokati, Tartalja i Aleksić, za "Novosti", o pravosudnoj bici. Uskoro procesi u Vranju, Nišu, Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu. Strategija bazirana na presudama u korist italijanskih vojnika

RIM: SPECIJALNO ZA "NOVOSTI"


POZNATI italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja, koji je u dvadeset godina teške borbe u pravosudnim institucijama u Italiji ostvario više od 170 presuda u korist obolelih među italijanskim vojnicima koji su boravili i u misiji na Kosovu i Metohiji, sada kreće u pomoć žrtvama i obolelima zbog osiromašenog uranijuma u Srbiji! Po dogovoru sa kolegom iz Niša, advokatom Srđanom Aleksićem, uskoro će podneti prvih pet tužbi višim sudovima u Srbiji.

U ekskluzivnom razgovoru, za "Novosti", Tartalja objašnjava da je došlo vreme da ispuni obećanje iz novembra prošle godine.

- Zaustavio nas je na neko vreme virus korona, sada krećemo sa prvim slučajevima. Advokat Aleksić i ja smo našli zajedničku strategiju. Počinjemo sa pravnim suočavanjem sa tragičnom realnošću, 21 godinu posle bombardovanja vaše zemlje i sejanja otrova od kojeg se uveliko umire i danas - ističe italijanski advokat.

Dok razgovaramo sa Tartaljom, telefonom se javlja i advokat Aleksić, da bismo svi zajedno popričali o strategiji koju su usaglasili u više susreta, ovde u Rimu, potom i u Nišu.

- Čekam te u Nišu, po dogovoru, posle 12. jula, radim konstantno i kao što smo se i dogovorili, krećemo sa prvih pet tužbi višim sudovima u Srbiji, u Vranju, Nišu, Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu - kaže advokat Aleksić. - U pitanju su tužbe u korist obolelih od kancera, sa predstavljanjem neoborivih medicinskih dokaza da je uzročnik osiromašeni uranijum posejan u vreme NATO bombardovanja. Reč je o osobama koje su ili boravile i radile na KiM, ili su živele u Vranju.

Anđelo Fjore Tartalja i Srđan Aleksić

Advokate Tartalju i Aleksića čeka teška pravnička borba, ali oni ne nameravaju da odustanu. Niš će, praktično, postati "druga kuća" Anđelu Tartalji, sve dok traje bitka za istinu.

- Naš napor mora doneti rezultate u korist naroda koji pati, oboleva, umire. Sve se odvija u tišini i na međunarodnom planu, pred međunarodnim institucijama. Sledeći korak biće izvođenje dokaza na identičan način kao za italijanske vojnike, iako je reč o civilima u Srbiji - pojašnjava, za naš list, Tartalja.

Italijanski advokat dodaje da će biti predočeno veštačenje Univerzitetske klinike "La sapijenca" u Rimu, Instituta za nanotehnologije u Milanu i, što je važno, Univerziteta u Torinu, koji analizom treba da kvantitativno verifikuje prisustvo teških metala kod obolelih, kao i u sredini odakle potiču oboleli.

- Angažovaćemo i italijanske onkologe u veštačenju, onako kako su veštačili i u slučajevima italijanskih vojnika - napominje Tartalja.

Advokat Aleksić dodaje da u Srbiji ne postoji institut za nanotehnologije, a Zakon o parničnom postupku dozvoljava veštačenje iz inostranstva. Srpski sudovi prihvataju nalaze iz inostranstva, pa tako i iz Italije. Aleksić ističe da ovi procesi u Srbiji ne bi bili mogući bez istinskog truda i Tartaljine želje da pomogne srpskom narodu, zbog čega mu je veoma zahvalan.

Advokat Tartalja, u razgovoru sa našom saradnicom- Sledeći korak je da obavestimo Evropski parlament o tome koje su sve zemlje učestvovale u bombardovanju Srbije i podnesemo zahtev za čišćenje teritorije zagađene osiromašenim uranijumom. Paralelno, sledi predstavka koju ćemo podneti UN, Komitetu za zaštitu ljudskih prava, za više od 1.000 građana u Srbiji - pojašnjava nam Aleksić.

Dodaje da će tražiti angažovanje nezavisnih istražitelja na dva plana: za zaštitu životne sredine i zaštitu ljudskih prava, i tu predstavku će takođe uputiti i Evropskom parlamentu.

- Želimo da ove institucije informišemo o zagađenosti teritorije na kojoj se umire od raka u velikom broju i 21 godinu posle bombardovanja - ističe advokat Aleksić.

Tartalja podvlači da je još rano iznositi detalje strategije koju će primeniti na tom pravosudnom putu, ali je jasno da je reč o procesu u kojem nikoga, pa ni nadležne u Srbiji, neće poštedeti odgovornosti:

- Neophodno je hitno uraditi nešto da bi područja zagađena osiromašenim uranijumom bila očišćena, a narod zaštićen. Ne radi se samo o odšteti za postradale, već treba učiniti nešto da se takve stvari u Srbiji ne ponavljaju. Već je uveliko punoletna generacija rođena posle bombardovanja, koja ništa nema sa ratom i bombama, ali zato trpi posledice i oboleva od bačenih uranijumskih naprava.

Tartalja za kraj razgovora, za "Novosti", u koji se iz Niša uključio i advokat Aleksić, svom kolegi poručuje da uskoro dolazi i da je spreman da do kraja brani pravo na bolji život ljudi koji trpe posledice monstruoznog NATO bombardovanja.JAVILO SE 2.000 LjUDI

DETALjNO ćemo predstaviti mapu bombardovanih terena osiromašenim uranijumom i sabrati sve osobe koje su obolele ili izgubile život zbog ovog čina. Već sam to i učinio, onih koji su mi se javili je više od 2.000, među njima su bili i oni koji su u međuvremenu umrli, oboleli ili obolevaju od posledica bombardovanja u tim područjima - dodaje Srđan Aleksić.INSTANCA U STRAZBURU

TARTALjA naglašava da u čišćenju životne sredine moraju da se angažuju zemlje EU koje su učestvovale u bombardovanju jer NATO nema svojstvo pravnog lica:

- Postoji i sud u Strazburu, ali moramo krenuti od srpskih sudova da bismo stigli i do te sudske instance. Mi sa pravne tačke gledišta imamo veoma jasne ideje i put koji započinjemo je jedini mogući, uvereni smo da će doneti odlične plodove. Presude koje sam ostvario u Italiji biće polazna tačka na tom putu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Весна Вујчић

06.07.2020. 02:41

Захваљујем италијанским адвокатима и италијанском народу. Слажем се са свим што предузимате. Додала бих још једну чињеницу. Бомбардовање које је извршио НАТО је геноцид над нашим народом. Свест људи који су се одлучили за такав злочиначки чин је на нивоу особа које имају психопатски поремећај личности и они се никад неће покајати. Очекујем кривичну одговорност за њих.