Premijer Orban o listi EU: Samo je Srbija bezbedna, njeni građani mogu u Mađarsku

Tanjug

četvrtak, 02. 07. 2020. u 10:53

Премијер Орбан о листи ЕУ: Само је Србија безбедна, њени грађани могу у Мађарску

Foto EPA

Mađarska neće uvažiti zahtev EU da na listu "bezbednih" država, kada je reč o pandemiji korona virusa, doda zemlje izvan EU, osim Srbije, izjavio je danas premijer Viktor Orban
Mađarska neće uvažiti zahtev EU da na listu "bezbednih" država, kada je reč o pandemiji korona virusa, doda zemlje izvan EU, osim Srbije, izjavio je danas premijer Viktor Orban.


"Po prvi put, ne možemo da podrzimo zahtev EU, zato što bi to bilo protiv zdravstvenih interesa mađarskog naroda", naveo je Orban u video-poruci na "Fejsbuku", a prenosi Rojters.


Orban je dodao da će za ljude koji prolaze kroz Mađarsku na putu ka drugim državama biti ponovo upostavljen "humanitarni koridor", koji je postojao i u vreme kada je prvi talas pandemije u Evropi bio na vrhuncu.


"Svako ko prolazi kroz Mađarsku moraće da koristi taj koridor. Njima neće biti dozvoljeno da napuste taj put i na snazi će biti stroga granična kontrola", naveo je Organ.


Savet EU usvojio je preporuku da se od 1. jula ukinu privremene restrikcije na putovanja u EU za građane 15 zemalja širom sveta, među kojima je i Srbija, ali i upozorio da je primena ove preporuke isključivo u nadležnosti država članica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije