Završetak male mature: Đaci danas polažu kombinovani test

Tanjug

19. 06. 2020. u 07:28

Mali maturanti danas rešavaju zadatke kombinovanog testa - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija

Завршетак мале матуре: Ђаци данас полажу комбиновани тест

Foto: Tanjug

Mali maturanti danas rešavaju zadatke kombinovanog testa - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija, nakon što su prethodna dva danas polagali testove iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike.


Osmi razred završava oko 68.000 đaka. Završni ispit je obavezan za sve, jer je to kruna osnovne škole. Broj osvojenih bodova na testovima važan je zbog upisa u srednju školu.


Đaci iz škole mogu maksimalno poneti 60 bodova, dok na tri testa mogu da ostvare maksimalno još 40 bodova, po 13 iz srpskog i matematike i 14 iz kombinovanog testa.


Testovi se ove godine pregledaju digitalno. Škole urađene testove vraćaju školskim upravama, a one Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja gde se radi skeniranje.


Softveski se pregledaju zadaci zatvorenog tipa, dok zadatke otvorenog tipa pregledaju nastavnici - pregledači.


Oni neće znati čije zadatke pregledaje, iz koje škole ili grada. Svaki zadatak pregledaju po dva nastavnika.Sve škole preduzele su mere prevencije zbog epidemije virusa kotrona. Umesto u fiskulturnim salama đaci ove godine testove rešavaju u učionicama, a u svakoj učionici raspoređeno je po devet učenika, kako bi se ispoštovala mera distancu.


Nastavnici su u obavezi da nose maske, a postavljene su i dezobarijere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije