Janković: Nije sigurno da su oni koji su preležali korona virus zaštićeni

NovostiOnline

četvrtak, 28. 05. 2020. u 13:43

Јанковић: Није сигурно да су они који су прележали корона вирус заштићени

Imunolog Srđa Janković / foto: Tanjug

Očekujemo da oni koje su prebolele imaju sigurno neki stepen zaštite i imuniteta, ali koliko dugo traje ili je kod svih 100 nemamo dovoljno informacija

Imunolog Srđa Janković rekao je da na dnevnom nivou može doći do oscilacija u broju novozaraženih, ali je ona na nedeljnom i mesečnom nivou očekivana.

On je za televiziju Prva kazao da je bitno da se za manifestacije koje se održavaju obezbedi da bude moguće održati distancu.

"Na otvorenom prostoru maska nije apsolutno obavezna, ali svuda gde može doći do bliskih kontakata jeste", rekao je Janković.

Govoreći o preporukama za zatvorene prostore, Janković je kazao da je najvažnije obezbediti da se ne stvori gužva.

"Teško je u noćnom klubu držati distancu metar i po, zato treba zameniti provod u zatvorenom prostoru provodom na otvorenom prostoru", rekao je on.

Na pitanje o testiranju na lični zahtev, Janković je kazao da je to preporučeno za one koji imaju potrebu da saznaju da li su preležali koronavirus.

"Svi oni koji imaju iritacije biće testirani o trošku države", kazao je Janković.

Prema njegovim rečima, i dalje nije sigurno da su oni koji su preležali zarazu kovidom 19 zaštićeni.

"Da li onaj ko ima antitela je 100 odsto siguran, još nemamo konačan odgovor. Očekujemo da oni koje su prebolele imaju sigurno neki stepen zaštite i imuniteta, ali koliko dugo traje ili je kod svih 100 nemamo dovoljno informacija", pojasnio je on.

Na pitanje o daljem ukidanju mera u Srbiji, Janković je rekao da su one fleksibilne i prilagođavaju se različitim situacijama.

"Nameravamo da prilagođavamo mere, one se menjaju. Neke će moći da budu ukinute ako nisu svrsishodne i neophodne", napomenuo je on.

Kako je dodao, o tome kako će Srbija uvoditi preporuke u cilju sprečavanja širenja koronavirusa zavisi od dešavanja u Evropi, a posebno od nemačkog medicinskog instituta koji će svoj izveštaj predstaviti 15. juna.

Izvor: B92

Komentari (2)

Baki

28.05.2020. 16:28

Sve nedoumice oko ovih izjava majstora iz kriznog štaba možete razjasniti ako na Youtube potražite tri epizode serijala KUPOPRODAJA ZDRAVLJA o lažnoj pandemiji iz 2009.godine. Sve isto kao sada, samo ovog Jankovića tada nije bilo...