Klina - Posle napada sekirom na Đorđija Đorovića (58) iz Drenovčića kod Kline kojeg su dva Albanca u ponedeljak uveče napala sekirom zapretivši mu da se seli sa svog imanja, u prethodna dva dana zabeležena su još dva napada na povratnike u Metohiji. Osim kamenovanja kuće Žarka Zarić (66) povratnika u Ljuboždu kod Istoka, jutros je u Drenovcu kod Kline napadnut osamdeset šestogodišnji Miodrag Stašić. Prema rečima Božidara Šarkovića, predsednika Privremenog organa Klina, napad se dogodio jutros između devet i deset časova kada je Stašić pokušao da istera tuđu stoku sa svog imanja .

- Čobanin Albanac napao je Stašića motkom na kojoj je bilo trnja nanevši mu telesne povrede po glavi, licu i leđima - pojašnjava Šarković i dodaje da su Stašiću u ambulanti u Klini sanirane povrede kao i da je slučaj prijavljen policiji.

Inače, u selu Drenovac kod Kline do 1999 .godine živelo je 40 srpskih domaćinstava dok ih je sada svega desetak. Reagujući na seriju napada na povratnike u Metohiji, Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, zatražio je od međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji da hitno preduzmu mere i radnje iz svojih nadležnosti i mandata utvrđenog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN da delujući direktno i preko privremenih institucija samouprave u Prištini zaustave najnoviji talas etnički motivisanog nasilja prema Srbima.

- Napadi u poslednjih nekoliko dana pokazuju da su Srbi na KiM u bezbednosnom smislu najprogonjenija etnička grupa u Evropi danas i da privremene institucije samouprave u pokrajini nisu u stanju ili ne žele da samostalno reše ovaj problem - navodi direktor Đurić u saopštenju za javnost i naglašava da je neophodno da KFOR, UNMIK, EULEKS i drugi međunarodni akteri u pokrajini ispune svoj mandat i zarade plate koje dobijaju, a ne da sede po prištinskim restoranima dok ekstremisti nekažnjeno ugrožavaju one za čiju su bezbednost i prava odgovorni.