Nakon polemike na Fejsbuku, Kon uputio novu poruku Radovanoviću

Tanjug

23. 05. 2020. u 12:39

Након полемике на Фејсбуку, Кон упутио нову поруку Радовановићу
Epidemiolog Predrag Kon ostao pri stavu da je zbog pandemije Kovida-19 trebalo uvesti vanredno stanje

BEOGRAD - Epidemiolog dr Predrag Kon danas se izvinio svom profesoru i kolegi dr Zoranu Radovanoviću, ako je upotrebio grube reči u polemici na Fejsbuku, ali je ostao pri stavu da je zbog pandemije Kovida-19 trebalo uvesti vanredno stanje, a ne vanrednu situaciju kako je smatrao Radovanović.

"On je moj učitelj, ne postoji čovek u epidemiologiji koga više poštujem. Nisam ušao ni u kakavu polemiku. Zabluda je nastala samo oko toga da li je vanredno stanje trebalo da bude uvedeno ili ne. Ja mu se ovom prilikom izvinjavam javno, ako ima potrebe za tim", izjavio je Kon.

Kon je, gostujući na TV Prva, ukazao da su Radovanović i on mišljenja sučelili samo kad je reč o tome da li je u Srbiji trebalo da bude uvedena vanredna situacija, kako tvrdi Radovanović, ili je vanredno stanje u datim okolnostima bilo jedini izbor, što je mišljenje Kona, šefa Kriznog štaba Vlade Srbije.

Dr Kon je ukazao da bi virus, da nije bilo uvedeno vanredno stanje, ušao u bolnice, staračke domove i da bismo imali minimum 1.000 mrtvih.

"Zdravstveni sistem bi potpuno pukao, ljudi bi masovno umirali u staračkim domovima", istakao je on.

Nakon što se pre nekoliko dana u obraćanju na Fejsbuku, dr Kon osvrnuo i na kritike upućene njemu i Kriznom štabu, među kojima je bila i ona dr Radovanovića, došlo je do razmene mišljenja dvojice epidemiologa o preduzetim merama.

Bez vanrednog stanja i mogućnosti direktnih nabavki, na osnovu čitavog mog radnog iskustva kroz ovakve situacije, mogli bismo da se ''slikamo''. Naći će se pravnici koji će objašnjavati...i govoriti suprotno. Uvek se nađu. Govorim o onome što je život pokazao. I onda i sada miljama sam bio daleko od sprovođenja nabavki, a i potpuno mi je bilo svejedno kako se sprovode jer su to radili drugi u skladu sa zakonom i ovlašćenjima. Tu leži najveća i suštinska zabluda mog prijatelja prof. Zorana Radovanovića, koja traje preko deset godina”, napisao je tada Kon.

Potom se oglasio i profesor Radovanović.

Desilo se ono što nije smelo da se desi: javno su se sučelila dva epidemiologa. Kolega Kon je u svoj tekst o neprijateljima, genocidu i Mengeleu neoprezno upleo mene sa mojim navodnim zabludama. Celog jučerašnjeg dana zvali su me iz bulevarskih medija da dam komentar i ''priznam'' da li smo Peca i ja još uvek prijatelji. Odbio sam ih sve, sa jednim izuzetkom, ali sam prihvatio poziv iz lista Danas. Tako su nam se slike ovog jutra našle na naslovnoj strani. Lično mislim da je stručni deo Kriznog štaba imao preča posla, pre svega da brani svoj kredibilitet ugrožen ponavljanim kontradiktornim porukama, dezavuisanjem donetih stavova odlukama vlasti, pa naknadnim odricanjem od svojih stavova itd., ali šta je - tu je”, napisao je profesor Radovanović na Fejsbuku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Slobodan - Boda

23.05.2020. 13:05

Bez obzira na diskusiju ova dva strucnjaka koje cenim, smatram da su mere koje su bile donete u Srbiji i koje su do pre neki dan bile na snazi bile ISPRAVNE. Zaraznost virusa je izrazita, virus je nov za sve strucnjake, ne zna se kako ce se dalje odvijati. Zahvaljujuci merama, bez obzira koliko su bile neprijatne i teske za deo gradjana, situacija je stavljena manje-vise pod kontrolu. Virusi (mikroorganizmi) su opasni jer se ne vide pa se njihova aktivnost "oseti" tek kad je kasno.

slucalni citalac

25.05.2020. 08:16

Mere koje su donete omogucile su vlastodrzcima da postanu vise drski, bahati i da , sto je najvaznije , zaobidju sve zakone i propise i izvrse nabavke bez pogadjnja ,u kolicinama ko nzna komece kada trebati. Mislim da je cilj mera bio bahacenje i prokleti novac , nista drugo.