Stefanović: Nova donacija Kine još jedan dokaz čeličnog prijateljstva

Tanjug

petak, 22. 05. 2020. u 16:51

Стефановић: Нова донација Кине још један доказ челичног пријатељства

Foto Tanjug

Kineska kompanija „NUKTEK“ donirala je Ministarstvu unutrašnjih poslova zaštitnu opremu i uređaje
Kineska kompanija „NUKTEK“ donirala je Ministarstvu unutrašnjih poslova zaštitnu opremu i uređaje, a potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je ova donacija još jedan dokaz čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.


Donacija uključuje 14.000 zaštitnih maski N95, dvoja KD vrata sa meračem temperature, pet jedinica za karantin i 15 posebnih kamera za merenje temperature.


Stefanović, koji je sa ambasadorkom Kine Čen Bo prisustvovao primopredaji donacije, rekao je da je Srbija prethodnih nedelja i meseci u svakom trentutku u borbi sa korona virusom imala podršku Kine, za koju kaže da je zemlja koja se uspešno borila sa korona virusom i koja je pokazala da mere koje primenjuje daju rezultate.


“Te mere, koje je Srbija primenjivala u saradnji sa kineskim ekspertima koji su došli u našu zemlju, dale su rezultate i u Srbiji i pokazale da možemo efikasno da zaštitimo naše stanovništvo“, rekao je Stefanović.


Kako je saopštio MUP, Stefanović je sa ambasadorkom Čen Bo razgovarao i o donaciji mobilnih kamion skenera, u vrednosti od devet miliona evra, koje će Kina uputiti Ministarstvu unutrašnjih poslova, a koji će imati višestruku upotrebu.


„Narodna Republika Kina i ambasadorka Čen Bo i ovim gestom pokazali su da žele da dalje grade blisko prijateljstvo koje su uspostavili predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping”, rekao je Stefanović.


Naveo je da visoke tehnologije mogu da imaju izuzetnu ulogu u zaštiti zdravlja i bezbednosti stanovništva i da se kroz zajedničke projekte nastoji da se građanima pokaže briga o njihovom zdravlju, bezbednosti i daljem snažnom napretku.


Ambasadorka Čen Bo istakla je dobru saradnju kompanije „NUKTEK“ i Ministarstva unutrašnjih poslova i navela da ovom donacijom kineska kompanija želi da pomogne Srbiji u daljoj kontroli epidemije.


"Kina i Srbija se bore protiv korona virusa rame uz rame. Epidemija je i Srbiji i u Kini danas pod kontrolom, život se vraća u normalu, a kineski narod nikada neće zaboraviti koncert podrške Kini na Kalemegdanu, gde sam upravo bila zajedno sa ministrom Stefanovićem. Takvu podršku srpskog naroda, kineski narod nikad neće zaboraviti“, rekla je Čen Bo.


Ambasadorka je naglasila da će saradnja između dve zemlje biti nastavljena i da će se čelično prijateljstvo između Srbije i Kine u budućnosti i dalje učvršćivati.


Ministar je putem video-konferencijske veze razgovarao i sa generalnim direktorom „NUKTEK“-a Cićjan Čenom, zahvalio mu na donaciji i pozvao ga da poseti Srbiju.


„Reč je o izuzetno značajnoj donaciji za zaštitu zdravlja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i svih građana Srbije. Današnja donacija samo je jedna u nizu donacija koje je Kina dala Ministarstvu unutrašnjih poslova“, rekao je ministar.


Generalni menadžer „NUKTEK“-a za Evropu Ćijan Fu, koji je prisustvovao primopredaji donaije, predstavljajući nove proizvode za borbu protiv virusa zahvalio je Vladi Srbije na svemu što je učinila za kineske državljane koji su boravili u našoj zemlji u protekla dva meseca, ali i pripadnicima MUP-a koji su bili na ulicama kako bi zaštitili građane.

Zahvalio je i kineskoj Ambasadi i ambasadorki Čen Bo za koju je rekao da je otvorila novu oblast saradnje srpske i kineske vlade.


„Ovo nije samo donacija tehnologije. Želimo da uputimo najlepše želje svim građanima Srbije kroz ove maske. Naše porodice su donirale maske, a deca su oslikala crteže na kojima su prikazane najbolje želje koje upućujemo vašem narodu“, istakao je Fu.

Komentari (56)

Mirko

22.05.2020. 19:10

Kineske firme i iskren partner baš kao njihova zemlja što se videlo u doba krize kad je pomoć najpotrebnija.

Milica

22.05.2020. 19:32

Kinezi zaista ne prestaju da nas iznenađuju svojom voljom i požrtvovanošću da naša zemlja ima maksimalnu zaštitu i opremu neophodnu za to.

Igor

22.05.2020. 19:37

Kina nastavlja da pruža neiscrpnu podršku razvoju i napretku Srbije.Kina je veliki i iskren prijatelj Srbije.

Borko

22.05.2020. 20:03

Kina i dalje pomaže, ova oprema za naš MUP će znatno zaštiti radnike MUP-a i omogućiće da bezbedno izvršavaju svoje zadatke. Mnogo puta smo se zahvalili Kini, činimo to i danas.

Marija

22.05.2020. 20:09

Imati uz sebe prijatelje kao sto su Rusija i Kina cini neprocenjivi znacaj za nasu Srbiju - u bezrezervnoj podrsci kako napredku i razvoju tako i svakom problemu sa kojim se suocimo u toku vremena!

Gorana

22.05.2020. 20:31

Nikada ne mozemo a i ne smemo zaboraviti koliko su braca Kinezi uvek uz nas. Nasa podrska i pomoc kada god je potrebno.

Tamara

22.05.2020. 21:02

Kina i Srbija imaju odlicne odnose i dobru saradnju. Velika je stvar za nas da imamo uz sebe takvu silu kao sto je Kina.

Miroljub

22.05.2020. 22:54

Kapa dole ... Dobro je u svetu imati tako nekog velikog i jakog u svetu ko moze da ti pomogne kad god zagusti !!!

Pedja

23.05.2020. 05:10

Nemamo dovoljno reci da iskazemo zahvalnost kineskim prijateljjma za sve sto nam pomazu.

Rajko Ćuk

23.05.2020. 07:30

Kina je i za vreme koronavirusa dokazala da je naš iskreni prijatelj i mi to nećemo nikada zaboraviti.

Ivana

23.05.2020. 07:30

Odlicno je sto radimo sa Kinom,pokazali su se kao odlicni partneri u svakom mogucem smislu.

gngdd

23.05.2020. 07:57

Kina je pokazala i u najtežim trenutcima koliki nam je prijatelj i saveznik.

Nikola

23.05.2020. 09:06

Kina je bila i ostaće zauvek najpouzdaniji prijatelj Srbije a najveće zasluge za to imaju dvojica predsednika Si i Vučić.

Sanja

23.05.2020. 09:22

Kina je mnogo puta do sada dokazala da je iskreni prijatelj našeg naroda! Zahvalni smo našoj braći Kinezima na podršci koju nam pružaju!

Sonja

23.05.2020. 09:48

Ono što je Kina učinila za nas za vreme korone, nije nijedna zemlja do sada. Dugujemo im veliku zahvlanost i poštovanje.

Nikola

23.05.2020. 13:25

Kina je bila i ostaće zauvek najpouzdaniji prijatelj Srbije a najveće zasluge za to imaju dvojica predsednika Si i Vučić.